10. Bringatúra


A Hírlap – 1994. május 2.

Az A Hírlap tizedik, jubileumi bringatúráján felhőtlen, napsütéses – sokak szerint túlságosan is – szép idő köszöntötte a résztvevőket. Így a fő szponzorrá az időjárás lépett elő, bár a harmincnégy felajánló százhét ajándéka, a közösen elért cél – a táv megtétele -, a műsorok együtt adták e szép nap varázsát.

“Öröm volt látni a rengeteg bicajost…”

Viccen kívül

A “hazai” produkciók mellett vendégelőadója is volt a szombati bringatúrának: Nagy Bandó András humorista adott rövid műsort a Városháza téren – a “közös relax” után kérdeztük.
– Közrejátszott a meghívás elfogadásában maga az esemény, a bringatúra?
– Persze: gondolom, meghívóim is olyan szereplőt képzeltek a színpadra, akitől nem áll távol a sport, a tömegsport – én pedig örömmel vállaltam a szereplést. Egyébként most vasárnap futottam le a maratonit Pesten: hivatalosan hatodszor…
– Lehet, Ön a világ egyetlen maratonis kabarészerzője.. Hogy tetszett az itteni fogadtatás?
– Viccen kívül: öröm volt látni a rengeteg bicajost. Azért örülök, ha ilyen események szemtanúja vagyok, mert ebben az országban sokan még mindig úgy tesznek, mintha ezek a dolgok nem lennének fontosak, a kutyát sem érdekelnék. Pedig ez hamis szemlélet – az, hogy a tévében nem szerepel egy futógála, nem jelenti azt, hogy az a hat-hétezer ember nem futotta le a távot, kínlódva, de Örömmel. Mert lefutotta.
– Elsikkadnak ezek az események?
– Elsikkasztják őket, a szó eredeti értelmében… Pedig ezek valódi örömünnepek, New Yorkban nemhogy egy kocsit nem engednek a közelbe, de egy legyet sem – és mégis kétmillió ember tapsol, biztatja a versenyzőket. Mondjuk én jobban örülnék, ha kétmillió ember futna húszezer néző előtt, de ha fordítva van, mit lehet tenni. Magyarországon még mindig járó motorok mellett kell elszaladniuk a résztvevőknek – és erről nem biztos, hogy csak azok tehetnek, akik a motorokat járatják. A dunaújvárosihoz hasonló események talán változtatnak ezen a szemléleten – a fiatalok körében biztosan…

Ny.Zs.

_____________________

Napsütéses jubileum

Ezrek a Bringatúrán

A Városháza előtti téren már nyolckor szép számú bringás gyűlt össze: baráti csoportok, családok álltak vasszamaraikkal kis csokrokban a betonon. Fél kilenckor aztán a színpad is feléledt: az Alex Fittnes Studió tartott aerobic bemutatót. A cél a túra előtti bemelegítés volt, de csak az előadók és a szemizmaink dolgoztak ez idő alatt.

Kilenckor – bár startpisztoly nem dördült – D. Kiss Csaba, főszerkesztőnk és Balogh Gyula Bogumil közösen indították el a – túralapok szerint – háromezerötszáz bringázót Mezőfalva felé. A sűrű mezőny lassan rendeződhetett csak olyanná, hogy mindenki a saját tempóját hajtsa. A kísérő fuvarosoknak, autóbusznak hamarosan akadt gondja az elromlott kerékpárokkal. Egy tizenkét éves srác, Perghe Sándor csak defektes BMX-ét hagyta felrakni a buszra, maga futva folytatta a távot a városhatártól Mezőfalváig – vissza pedig kölcsönkerékpárral!

A pihenő során zene, néptáncegyüttes, tej, péksütemény és – a Fidesztől kapott – narancs üdítette az elfáradt résztvevőket. Sokan sajnos az idén sem várták meg a közös indulást: előbb nekivágtak az útnak, ráadásul úgy, mintha továbbra is rendőrök vigyáznák a forgalmat. A főleg kisiskoláskorú rendbontók annyit nyertek mindössze, hogy egy órával tovább főhettek a Városháza téren – várva a sorsolást. Komolyabb baleset szerencsére nem volt, a mezőnyben is csak néhány könnyebb sebesülést, horzsolást kellett a mentősöknek ápolni. A szállítójárművek hazáig megteltek, a sofőrök szerint általában a biciklik adták fel.
Az Arabesque táncegyüttes, és Nagy Bandó András műsorát a nagyon várt sorsolás követte.

A fődíjat, a Bogumil által felajánlott Woodlands női mountainbike-ot a tizennégy éves Huszti Barbara nyerte, aki barátnőivel és egy férfi biciklivel tette meg az utat. A legidősebb résztvevő is jutalomban részesült: a nyolcvanhárom(!) éves Bartalos Imre – aki versenyen kívül is gyakran megteszi ezt a távot – egy tortát vihetett haza a kellemes nap emlékéül.

K.K.

Forrás: József Attila Könyvtár

1985 – az első Bringatúra

Idén sem maradhatunk Bringatúra, a résztvevők 2019-ben 35. alkalommal vághatnak neki a távnak.

Dunaujvaros