Zene világnapja

2005-ben a zene világnapja alkalmából indult el a Pausa koncertsorozat Pocsai Mária vezetésével a Széchenyi István Gimnáziumban. A Pausa koncertek célja az élő zenére felhívni a hallgatóság figyelmét. Ezeket a mini koncerteket az órák közötti szünetekben tartják meg, akár kicsit meghosszabbítva az órákból “lopott” percekkel, így méltóképpen ünnepelhetnek és mutatkozhatnak be a fellépő együttesek, művészek, vagy az iskolában tanuló zenészpalánták. A hagyományteremtő koncertet megelőzően egy remek, igazán színvonalas hangszertörténeti kiállítást tekinthettek meg az iskola tanulói és dolgozói. Vajon te mindegyik hangszert felismernéd a képeken?

HANGSZERBEMUTATÓ – képtár

2005. szeptember 30. PAUSA koncert

Első szünet:
Sándor Frigyes Zeneiskola Concentus vonósnégyese
– Händel: Passacaglia
– Dvořak: Humoreszk

Második szünet:
Széchenyi István Gimnázium Vegyeskara és Capella kórusa

Harmadik szünet:
– J. S. Bach: Menüett
Előadja Csomor Gabriella-zongora, Veres Andrea-fuvola
– Loeillet: Szonáta
Előadja Rinkó Krisztina-furulya, Tillinger Zsófia-furulya
– V.Gomez: Románc
Előadja Ilyefalvi Emese-gitár
– Weeping Willow
Előadja Eördögh Ágnes-hegedű, Eördögh Márton-zongora

_______________________________

2018

Pocsai Mária a Széchenyi István Gimnázium pedagógusa, és a nagy múltú kórusának a vezetője, aki sikeresen szólítja meg a zenekedvelő tanulókat. Meghatározó érdeme, hogy a próbákkal tartalmas elfoglaltságot nyújt a délutáni órákra, integrálni tudja a viselkedési, beilleszkedési nehézségekkel küzdő tanulókat is, meghatározó a közösségépítő szerepe. Vezetése alatt a kórus kimagasló sikereket ért el.
Pocsai tanárnő énektanári és karnagyi munkáját 1992-ben kezdte, és folytatta a kórushagyományokat. Az 1990-es évektől kezdődően a gimnázium tanulói a kórussal (is) rendszeresen részt vesznek a Fejér Megyei Diáknapok eseményein, mindig fellépnek a keszthelyi, kétévente megrendezett Helikon Ünnepek rendezvénysorozatán és mindig kimagasló minősítést érdemelnek ki, mellyel öregbítik városunk hírnevét.
A vegyeskar szép sikereket ér el az országos Éneklő Ifjúság minősítő hangversenyeken is. Többször megkapta az Év Kórusa kitüntető címet és Pocsai Mária karvezető a zsűri Dicsérő Oklevelét is többször átvehette. A Széchenyi István Gimnázium Vegyeskara iskolai, városi és országos rendezvények, ünnepélyek állandó szereplője. Felkészíti a tanulókat a Zenei Világnap városi rendezvényén való fellépésre, de a kórus állandó szereplője az Adventi Forgatagnak is, hagyományosan pedig ők nyitják meg a városi Pályaválasztási Kiállítást. A szülők és az érdeklődők számára karácsonyi és tavaszi koncertet adnak, a ballagó, érettségiző diákok részére pedig búcsúkoncerttel kedveskednek.
Kiemelkedő a magyar népi kultúra iránti elkötelezettsége, a hagyományok ápolása és átadása területén végzett tevékenysége. Népdaléneklő csoportjainak repertoárja a Kárpát-medence valamennyi tájegységét felölelik. Munkája mellett a Quintia Zenekar tagja is. A zenekar 2011-ben alakult és azóta Dunaújváros zenei életének meghatározó együttese lett. Rendszeresen fellépnek a Petőfi Művészeti Liget rendezvényein, kiállításokon, a színházban és számos egyéb városi rendezvényen.
Városunkban végzett példaértékű kulturális és hagyományőrző tevékenységének elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Pro Cultura Intercisae díjat 2018-ban Pocsai Mária pedagógus, karvezető részére adományozta.

forrás: dunaujvaros.hu

Dunaujvaros