40 éves jubileumi koncert

Idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját a Paks Városi Vegyes Kar, melynek karvezetője Ujházy Krisztina, aki 2016 nyarán vette át a kórus vezetését, és a többek között a zajos rockszínpadot cserélte le a kicsit nyugodtabb karvezetői pálcára.
Májusban Pakson, és Dunaújvárosban is megünnepelték a kerek évfordulót, illetve többek között Krisztina reformációra íródott zeneműve is ezeken a koncerteken hangzott el első alkalommal. Csendüljenek fel hát ismét a dunaújvárosi koncerten elhangzott zeneművek.

A videó hanganyaga a dunaújvárosi koncerten lett rögzítve, a képeket – egy kivételével – a paksi koncerten készítették.

 

Ujházy Krisztina Reformáció zeneművében az 1517. október 31-én Luther által írt 95 tézisből 7 tétel hangzott el, melyet a kórus németül énekelt, ám a tételek között az érdeklődők hallhatták a magyar fordítást is. A tételek a következők voltak:

  • Mikor Urunk és Mesterünk azt mondta: „Térjetek meg!” – azt akarta, hogy a hívek egész élete bűnbánatra térés legyen.
  • Emberi balgaságot hirdetnek, amikor azt mondják, hogy mihelyt a ládába dobott pénz megcsörren, a lélek azonnal a mennybe száll.
  • Örök büntetést kapnak tanítóikkal együtt, akik a búcsúcédulákkal biztonságban hiszik magukat az üdvösségük dolgában.
  • Arra kell tanítani a keresztyéneket, hogy aki látja a rászorulót és azt elhanyagolva búcsúra költ, az nem a pápa elengedését szerzi meg, hanem Isten rosszallását.
  • Az egyház kincse valójában Isten dicsőségének és kegyelmének szent evangéliuma (örömhíre). De ezt méltán igen gyűlölik, mert elsőkből utolsókká tesz.
  • Ha az egyszerű híveknek aggályos érveit puszta hatalommal elnyomjuk és nem értelmes megválaszolással oldjuk fel, azzal az egyházat és a pápát ellenségeik előtt nevetségessé, a keresztyéneket pedig szerencsétlenné tesszük. Távozzanak tehát azok a próféták, akik azt mondják Krisztus népének: “Béke, béke” – de nincs béke!
  • Buzdítsuk azért a keresztyéneket, hogy fejüket: Krisztust, bűnhődésen, halálon és poklon át is követni igyekezzenek, és abban bízzanak, hogy inkább sok szorongattatáson át, mintsem a béke biztonságán át jutnak be a mennybe.

Előadták a Reformáció című zeneművet Dunaújvárosban – evangelikus.hu

Dunaujvaros