Egy szobor élni kezd…


Dunaújvárosi Hírlap – 1978. április 7.

Egy szobor élni kezd…

Az uszoda előtt, a létesítmény egy éves születésnapján felállították Cyránski Mária szobrát, a “Sellő”-t. A bronzszobor a Dunai Vasműben készült, öntötte Kiss Mihály, Medovánszki Pál és Balogh János, hegesztette Kristóf Ferenc.

(Hajdú György felvételei)

_________________________________

“(…)
Az uszoda tengerkék hátteréből a víztükrös medence fölé szökkenő Lighea, amelyet 78-ban avattak föl, még inkább személyes alkotás.
(…) A vízszinteshez képest hegyesszögben fekvő tengelyű női testet krómacél láb támasztja alá, egyetlen ponton, a csípőjénél. Sziluettje és a forma többszöri bravúros S-kanyarú hajlításai líraian utalnak a hal- és emberélet kettősségére, a sokszorozható élet, végső soron a halhatatlanság iránti sóvárgásra. De ha valakinek fogalma sincs Lampedusa Ligheájáról, a szobor akkor is magával ragadó, pompásan dekoratív.

Megjelent: Fejér Megyei Szemle, 1980

_________________________________

Cyránski Mária 1940. október 21-én született Budapesten. A Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán mesterei Somogyi József, Szabó Iván és Pátzay Pál voltak. Weiner Tibor hívására 1965-ben érkezett férjével együtt Dunaújvárosba. Derkovits-ösztöndíjban részesült 1974-ben. Alapító tagja volt a Szekszárdi Művészek Egyesületének, a Tűzzománc Művészek Magyar Társaságának és a dunaújvárosi Újpart Képző- és Iparművészek Egyesületének.
1966-ban egyik kezdeményezője volt a dunaújvárosi tárlatoknak majd évtizedekig rendszeres kiállítója -, részt vett a Fejér megyei csoportos tárlatokon. Az országos kiállítások mellett külföldön is bemutatták alkotásait. Többek között Krakkóban, Bécsben és Párizsban. Művei megtalálhatók számos hazai közgyűjteményben. Köztéri alkotásaival országszerte találkozhatunk. Munkásságáért 2008-ban megkapta a Pro Cultura Intercisae-díjat és a Tolna Megyei Művészetért alapított ezüstplakettet. Bár 1986-tól Dunaföldváron volt műterme, elmondható: Cyránski az első szobrász, akinek munkássága teljes egészében Dunaújvároshoz kötődik. Wehner Tibor művészettörténész írta róla, hogy elsődlegesen a klasszikus szobrászati eszmények szellemében munkálkodó alkotó. A kisplasztikák, érmek készítése mellett a monumentális, köztéren elhelyezett kompozíciók körében alkotta meg legfontosabb műveit.
Szerettei, barátai és pályatársai 2018. április 28-án kísérték utolsó útjára a dunaújvárosi temetőben.

Megjelent: Dunaferr, 2018. május

Cyránski Mária – Lighea a vizek is­tennője / Sellő

A bejegyzés az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

Dunaujvaros