Az uszodánk


Dunaújvárosi Hírlap – 1987. április 3.

AZ USZODÁNK

Tízesztendős az uszodánk. 1977. április 2-án 10 órako ravatta fel dr. Beckl Sándor államtitkár, az OTSH elnöke Takács Imrének, az MSZMP Fejér Megyei Bizottsága első titkárának és Závodi Imrének, Fejér megye tanácselnökének jelenlétében.

A dunaújvárosi uszodaépítés anatómiája

Mintha tegnap történt volna, hogy összesereglettek az ünnepi avatóra meghívottak: az építők és a társadalmi munkások, a sportolók és a diákok, hogy birtokukba vegyék mindannyiunk közös erőfeszítésének nagy-nagy sikerét, a fényárban csillogó fedett uszodát. A miénket. Amelyhez fogható nem volt még egy az országban.


Építészeti Nívódíj
fotó: Hodik Mónika

Nemcsak technikai megoldásait (vízforgató berendezés, változtatható medencemélység), építészeti arculatát (1978-ban nívódíjjal ismerték el a tervezők, kivitelezők, belsőépítészek munkáját) tekintve, hanem azért is, mert az elhatározástól számítva rekordidő, két év alatt készült el a Dunai Vasmű, a többi vállalat, Dunaújváros lakóinak közreműködésével.
Most, hogy uszodánk éppen tíz éves, illő arról szólni, hogy mit is adott nekünk, dunaújvárosiaknak, és a közeli települések lakóinak.
Lehetőséget például az egészséges(ebb) életmódra. Dr. Schultheisz Emil egykori egészségügyi miniszter mondotta volt itteni látogatásakor: felérne száz kórházi ággyal, ha rendszeresen használná az uszodát minden dunaújvárosi.
Vannak, igaz nem sokan, akik minden hajnalban fél hatkor az uszodában kezdik a napot, s onnan indulnak munkahelyeikre. Ők a “rozmárok”. (így nevezik magukat.) Náluk sokszorta többen elfoglaltságaikhoz igazodva alkalmanként hódolnak az úszásnak, a legegészségesebb testedzésnek. És vagyunk nem kevesen, akik csak elvétve, rokonokat, ismerősöket kísérgetve, velük együtt merülünk néhanapján az uszoda vizébe, hallgatva olyankor vendégeinket, akik bizony kifejezésre juttatják, hogy irigylik tőlünk ezt a csodaszép, ragyogóan tiszta létesítményt. (Tíz év alatt 3,1 millióan keresték fel azuszodát.)
Uszodánknak köszönhető az is, hogy gyerekeink mind megtanulnak úszni. Ebben talán az a legfontosabb, hogy nem marad számukra veszélyes és ellenséges közeg egész életükre a víz, és hogy egészséges időtöltés fiataljaink számára az uszodai program.

Uszonyos és búvárúszó Európa-bajnokság Dunaújvárosban 1977-ben

.
Uszodánk révén kétszáz rendezvény, köztük több rangos nemzetközi verseny és két Európa-bajnokság házigazdája lehetett városunk. Fiaink és lányaink, többek között Ágh Norbert, Csépányi András, Fabó Éva, ifjú Gurisatti Gyula, Gyenese Ágnes, Holhos Tamás, Molnár Attila, Kemény Ákos, Szabó Vera Tóth Katalin és Varga Dóra fontos versenyeken arathattak dicsőséget idehaza és külföldön, öregbítve egyúttal városunk hírét.
Nemcsak felavatásakor voltunk, lehettünk büszkék e sportlétesítményünkre, hanem később is. 1984. novemberétől az üzemeltető Dunaújvárosi Víz- és Csatornaművek sátorkupolával befedte és téliesítette a feszített víztükrű külső medencét. E korszerűsítésnek is köszönhetően az ország egyik, nemzetközi versenyek lebonyolítására legalkalmasabb sportlétesítményévé vált uszodánk.

FELFÚJTÁK!

Látványos szakaszához érkezett a városi uszoda külső medencéjének befedése. Megérkezett Szegedről a várva várt sátortető. A kék-narancssárga kupola alatt különös hangulatú belső tér fogadja a belépőt, élmény lesz ott úszni. A víz hőmérséklete azonos lesz a bentiével, a levegőé pár fokkal elmaradhat a fedett csarnokétól. Ezért a külső medence elsősorban a sportolók edzéseinek színtere lesz, de a fürdővendégek is látogathatják.
A sátortetővel fedett külső medencétől zárt folyosó vezet majd az uszodaépületbe, ám ennek a folyosónak az anyagát még nem szállította le a gyártó vállalat. Erre ígéretük szerint még az ünnep előtt sor kerül. A város lakói a folyosó elkészülte után, valószínűleg a november 7-ét követő napokban vehetik birtokukba a külső medencét.

Megjelent: Dunaújvárosi Hírlap – 1984. november 2.

S kinevelődött az a rendezőgárda, amelyik képes gördülékenyen lebonyolítania legrangosabb versenyeket is.
Persze van még mit tökéletesíteni az ifjú, de már tízéves uszodán. A legközelebbi terv egy 25 méteres medence a fiataloknak. A továbbiakban pedig egy toronyugró-medence megépítésével is számolnak az illetékesek, miközben az uszoda és környékének “komfortosítása” egy pillanatra sem szünetel. Nemrég két teniszpálya készült el a gondozott parkban, az idén nyáron minigolfpályát vehetnek birtokukba a strandolók, s a közeljövőben egy – a siófokihoz hasonló – óriáscsúszda felállítását is tervezik.

Igazi érték az, aminek létét az idő igazolja. Az uszodáét, amely a miénk, maradéktalanul igazolta. Most, tíz év távolából sem mondhatunk mást, mint ezt: érdemes volt összefogni és felépíteni.

Csongor György

A bejegyzés az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

Dunaujvaros