Kisfilmmel is készültek rá


Dunaferr – 2011. október 28.

A GÉPGYÁR ELSŐ ÜZEMEIT HATVAN ÉVE ADTÁK ÁT, ÜNNEPELNEK

Kisfilmmel is készültek

A vasmű első vállalatát 1951. május 12-én alapították Dunai Vasmű Gépgyára néven. Azért a gépgyárat hozták létre elsőként, hogy üzemei közreműködjenek a vasműi beruházásokban.

Feladata gépek, gépalkatrészek, vasszerkezetek, vasműhöz tartozó berendezési tárgyak, készülékek és szerszámok gyártása és javítása volt. Ebben az időszakban nagy ütemben folyt a gépgyár első üzemeinek, a mechanikának és az öntödének az építése.

A Sztálin Vasmű építői az első öntéssel köszöntötték november 7-ét

Az 1951. november 7-ei rendezvények sorában jelentős esemény volt a nagygyűlés a mechanikaüzem csarnokában, és az azt követő első csapolás az öntöde kupolókemencéjéből. A nagygyűlésen a Magyar Dolgozók Pártja Politikai Bizottsága, a kormány és a város vezetői közül sokan vettek részt. Farkas Mihály honvédelmi miniszter méltatta az események jelentőségét. Az ünnepélyes csapolást az öntöde kupolókemencéjéből Borovszky Ambrus végezte. Több mint ezren voltak kíváncsiak a folyékony vas látványára.

szabadnep19511109

A Szabad Nép, a Magyar Dolgozók Pártja Központi Lapjának november 9-ei száma. Az első öntés a Sztálin Vasmű kemencéjéből címmel közölt tudósítást az eseményről: “A daru leengedi az öntőnyílás elé az üstöt, az öntők izgatottan készülődnek. Borovszky elvtárs, a Nehézipari Beruházási Vállalat helyettes vezérigazgatója, volt öntőmunkás, aki az első olvasztott vasat engedi le a kemencéből, szinte percenként bepillant a kémlelő nyíláson. Az óramutató alig haladja túl a fél 1-et, amikor végigfut a moraj: most kezdődik! Az izzó vas vörös folyama megindul az üst felé…”

Méltóképpen szeretnének emlékezni az elődökre az ISD Dunaferr Zrt. karbantartási igazgatóságához tartozó gyártóegység vezetői. Az ünnepi rendezvények élére László Ferenc, a gyártóegység vezetője, Borsi J. Attila, a mechanika üzemvezetője és Hájas Béla, az öntöde üzemvezetője állt. Többek között gyárlátogatásra és ünnepi rendezvényre hívják az üzemek egykori dolgozóit, vezetőit, nyugdíjasait és a jelenlegi dolgozókat. November 8-án, kedden a mechanikusok, november 11-én, pénteken az öntödések ünnepelnek.


László Ferenc

Külön erre az alkalomra készült el az a kisfilm, amelynek gyártására László Ferenc – a PR főosztály kezdeményezésére – felkérte a helyi főiskola médiaszakos hallgatóit:
– Tavasszal felkerestük Ősz Rita korábbi és Kőkúti Tamás jelenlegi tanszékvezetőt azzal az elképzeléssel, hogy az általuk javasolt tehetséges fiatalok készítsenek filmet a mechanika és az öntöde indulásának hatvanadik évfordulójára. Olyat, amely bemutatja az üzemek életét, tevékenységét. Várkonyi Zsolt PR főosztályvezető segítségével elkészült a film, s kiváló ötlet alapján, egy munkadarab gyártását és beépítését követve mutatják be a technológiai folyamatokat. Ez a termék pedig nem más, mint a konverterüzem nyersvaskeverőjébe beépített, közel másfél tonnás fogaskerék. A héten megtekintettük az elkészült alkotást, végül is izgalmas produkció kerekedett ki az egészből.


A filmet készítő stáb werkfotója

Álljon itt a filmkészítő stáb neve: Nagy Péter (gyártásvezető), Béres Gergő, Szentkuti Tibor, Krajczár Martin, Redváncz Vivien és Petrovics István.

Szente Tünde

 

A bejegyzés az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

Dunaujvaros