Quintia 10

Szinte hihetetlen hogy repül az idő. Nem is oly régen még a Bartók aulájában ültünk, és élveztük a Bálint napi örömkoncert fellépőinek műsorát…. Igen, ott volt már a Quintia is.

A jó zenére máshol is szükség van, így találkoztunk Nagyvenyimen is, ahol a falu testvértelepüléséről érkezett vendégek is csodálattal hallgatták a zenekart….

Aztán itt van egy csodás együttmuzsikálás Dongóval és a Paraciterásokkal. Igen, búcsúztattuk a nyarat. Micsoda koncertet adtak a gimi aulájában!

A felejthetetlen pillanatokról bővebben – Szüret

2018-ban a múzeum belső udvarát töltötték meg, szerintem addigra már rég kinőtték ezt a helyet (is), bőven teltházas buli volt….

A járványhelyzet miatt egy ideig nem találkozhattunk, de 2020 év végéhez közeledve végre újra hallhattuk a “lányokat”, a hölgyeket, a Quintiát az evangélikus templomban.

Ezen felül láthattuk, hallhattuk őket a Passió előadásain Rácalmáson, a Bartókban, online zenei műsorban, a Bakelit Backstage műsorában is, (kétszer is),  valamint találkozhattunk velük a Partitúra műsorában is, ahol majdnem zenekari tag lett Miklósa Erika operaénekesnő…..

Nem teljes a felsorolás, sőt, ember legyen a talpán, aki fel tudná sorolni pontosan az összes megjelenésüket, koncertjüket. Mindenesetre a sor most folytatódik, ugyanis vasárnap délután egy jubileumi koncert keretében újra felcsendülnek a Quintiás dalok.

Elrepült ez a 10+1 év (ez a tavaly novemberben elmaradt koncert pótlása). Egy biztos: kár lenne lemaradni erről a csodáról, szóval, aki még nem vett jegyet és még kapható….

Quintia ~ 10 éves jubileumi műsor – jegyvásárlás

Zárásként Molnár J. Gábor szavait, gondolatait tolmácsolnám, ami a hangképes nosztalgiázáson túl egy kicsit talán még jobban kifejezi miért is szeretjük a Quintiát.

“Mit tud ez az öt nő? Értékelni a finom csendet, melyet megtörni csak mindent elsöprő szenvedéllyel érdemes. Érzékenyek, ezért védtelenek, ebben rejlik az erejük. Tudják a titkot, melyet csak a nők tudnak, melyet mi férfiak nem baj, ha nem értünk, de tudjuk, hogy minden erőnkkel védenünk kell. A titkot, mely oly ősi, mint a természet hangjai, oly ösztönös, mint a lélegzet. Erre a titokra nincs logikus magyarázat, de érezzük, hogy ha közelébe kerülünk, akkor már nem olyan félelmetes a külvilágot körülvevő vagy a kínzó, belül feszítő űr.
Szerencséjük van, mert találtak egy eszközt – a zenét – mely oly absztrakt, hogy elegánsan átlépi a logika csapdáit, és oly közismert nyelv, melyet mindenki megért. Csodálatos adottságuk az az alázat, ahogy mindenben egymást támogatva jutnak el arra a pontra, ahol már képesek belépni a tiszta érzelmek világába – ezzel kaput nyitva nekünk is, megadva az esélyt, hogy rálépjünk a lelki megtisztulás útjára.
Bátor ez az öt nő, mert így kiadni magukat veszélyes – és ez a titok egy másik nézete. Nem számolgatnak, nem manipulálnak, nem ígérnek örök fiatalságot, még csak felhőtlen boldogságot sem. Egyszerűen őszintén reftektálnak a világra úgy, hogy nem igazodnak sem időbeli, sem térbeli korlátokhoz. Annak a kulturális alapnak, melyen biztonságban érzik magukat, magától értetődően a magyar népdalok képezik az egyik sarokpontját. De nem állnak meg itt. Hallhatók román, zsidó, egyiptomi, angolszász és még kitudja hányféle nép különböző időpontokban keletkezett dalai áthangszerelve úgy, hogy érezzük, ez most szól, rólunk szól.”

Még több friss információ, érdekesség a zenekarról:

Quintia

 

Dunaujvaros