Itt a Maci, hol a Maci?

Ha valaki megkérdezné, hol is található Somogyi József Öntelt mackó szobra, gyakorlatilag mindenki azonnal rávágná, nem messze az Építők útja és a Május 1. utca sarkától, az általános iskola udvara mellett. Fiatalabbak talán hozzátennék, az élményfürdővel szemben. Oké… akkor nézzük meg ezt a kis filmrészletet:

A látottak alapján, akár itt is lehetne, a film készítésekor még egyetlen víztornyunk tövében. Sajnos semmi feljegyzést nem sikerült fellelni, ami csak egy rövid fél mondatig jelezte volna miért is, és hogyan került át sokak kedvence az út másik oldalára, így csak egyetlen választ adhatunk rá, a filmben ezen az oldalon jobban mutatott, a “park”jelenetre itt nagyobb hely állt rendelkezésre. Azóta pedig visszaemlékezésekből is tudjuk már, a szobor másolatát használták a másodlagos helyszínen, az eredetit nem mozgatták.
Persze sokak kedvenc szobra így is sok mindenről tuna mesélni – ha tudna. Az 1959-ben elkészült, és bemutatott Kölyök című filmben így két helyszínen is felbukkan az Öntelt mackó.
Ugye te is megtalálod? 🙂

 

Törőcsik Mari ma ünnepli születésnapját:

Isten éltesse a művésznőt!

____________________________________

Születésnapi köszöntő – 2016

 Születésnapi köszöntő – 2015

Dunaujvaros