Büféautomaták a vasműben


Dunaújvárosi Hírlap – 1978. október 17.

Vegye igénybe szolgáltatásainkat!

Büféautomaták a vasműben

A Dunai Vasmű, szinte építésének kezdete óta nagy gondot fordít az ott dolgozók munkakörülményeinek javítására, s ehhez hozzátartozik a korszerű munkahelyi étkeztetés is. Kezdetben az látszott a legcélravezetőbbnek, ha a büfék és éttermek közvetlenül a munkahely szomszédságában vannak, s a dolgozók a napi munka után veszik igénybe ezen szolgáltatásokat. Ezen megfontolás alapján létesültek a gyárban a munkahelyi éttermek és a munkahelyi büfék amelyek az évek során megfelelő szinten elégítették ki a dolgozók igényeit. A fejlődés azonban ezen a téren is változásokat hozott. Átalakultak az étkezési szokások, s az életmódváltás következtében a dolgozók többsége műszak után igyekszik elhagyni a gyárat, s útközben, jobb esetben a lakóhelyéhez legközelebb eső étteremben ebédel. Ugyanez mondható el a munkahelyi büfék esetében is

Korszerű körülményeket teremtve

A Dunai Vasmű munkásellátási főosztályának dolgozói széles körű felméréseket végeztek annak megállapítására, hol és hogyan szerzik be a dolgozók a reggelinek, tízórainak szánt élelmiszereket a műszakkezdés előtt, illetve műszak közben. Kiderült, hogy a műszakba indulók útvonalába több korán reggel nyitó üzlet és büfé esik, ám ezeken a helyeken nagy a zsúfoltság, s a választék sem mondható megfelelőnek. Ezen kívül viszont akadnak olyan területek, amelyek ellátása egyetlen egységhez sem kapcsolható, így az ott dolgozók lényegében nélkülözik ezen szolgáltatásokat.
E felmérés alapján a vállalat tárgyalásokat folytatott a gondok megoldására, s ennek eredményeként jelentek meg a büféautomaták a gyár két pontján, a hármas, illetve a kilences számú kapuk szomszédságában. A hármas kapuhoz telepített automatasor hivatott ellátni a közelében levő üzemek dolgozóit, így az energiaszolgáltató gyárrészleg dolgozóinak igényeivel számoltak. A kilences kapu, amely az egykori déliváros felől érkezők fogadására szolgál, a közeljövőben új feladatkörben is szerepel, hiszen a konvertert kiszolgáló üzemrészek, raktárak most ezen a területen épülnek. Az ott dolgozók, illetve a kokszvegyészeti gyárrészleghez ezen a kapun munkába érkezők ellátására szolgál tehát az ott telepített automatasor.
A négy-négy egységből álló sor elhelyezése nagy körültekintést igényelt. A precíziós gépek árammal való ellátásáról, s elhelyezéséről is gondoskodni kellett oly módon, hogy azok némiképp védve legyenek az időjárás viszontagságaitól is. A telepítéssel járó költségeket és a gépek működéséhez szükséges energia költségeit a vasmű természetesen magára vállalta, de jó tudni, hogy az automaták nem a nagyvállalat tulajdonában vannak.

Mit tudnak az automaták?

A büféautomaták beszerzésére indított tárgyalássorozat első fontos megállapítása volt, hogy a felállítandó gépeknek olyan termékek árusítására kell képesnek lenniök, amelyeket egy szokásos büfében is beszerezhetnek a dolgozók. Így esett a választás az amerikai gyártmányú, forgópolcos berendezésekre, amelyek egy feltöltéssel, aránylag nagy létszámú vásárlóközönséget képesek kiszolgálni. Ezek az automaták a VOSZK tulajdonában vannak, bérleti szerződés alapján tartja üzemben a Dunaújvárosi Fogyasztási és Beszerző Munkásszövetkezet, és feltöltéséről, valamint, karbantartásáról is gondoskodik. A bérbeadó ez év májusában, az automaták kihelyezésének időpontjában szerződésben rögzítette a karbantartás, illetve javítás mikéntjét is. Ennek megfelelően a kisebb üzemzavarok elhárítását maga a berendezések üzemeltetésével megbízott kezelő is elvégezheti. Komplikáltabb hibák esetén a munkásszövetkezet hűtőgépjavító szervize végzi el a javítást, ám ha erre alkatrészhiány, vagy a hiba természete miatt nincs lehetőség, a gépek tulajdonosa, a VOSZK, huszonnégy órán belül saját szerelőket küld a berendezések üzemképességének visszaállításához.
Az automaták persze csak bizonyos részműveletek elvégzésében, jelen esetben a pénzbeszedés és árukiadás műveletében helyettesítik az embert. A rekeszek feltöltéséről, a bevétel begyűjtéséről ezzel megbízott, kellően felkészült szakember, az automaták kezelője gondoskodik. Ő is tagja annak a kollektívának, a munkásszövetkezet Dózsa II. városrészbeli 27. számú élelmiszerbolt személyzetének, amely részleg az árubeszerzéstől az elszámolásig gazdája és felügyelője a berendezésnek. Innen indul nap-nap után az automatákhoz a friss áru, s itt regisztrálható végső soron a lebonyolított forgalom is.
Reggelente friss tej, kakaó, sajt, illetve minivaj kerül a rekeszekbe. A munkásszövetkezet üzleteiben készülnek a téliszalámis szendvicsek, valamint a félbevágott zsemle közé csúsztatott kis bécsiszeletek is. Folyamatosan töltik fel a cigarettát, cukorkát, csokoládét áruló rekeszeket, s egyre népszerűbbek az eldobható flakonokban forgalomba kerülő üdítő italok is.

Az automaták kétforintos érmékkel működnek. A pénz bedobása után nyitható a választott rekesz ajtaja, s az áru mellett megtalálható a visszajáró pénz is. S bár a gépek állandó műszaki felügyelet alatt vannak, időnként előfordul, hogy a bedobott pénz ellenében mégsem kapjuk meg a kívánt árut. Ennek oka kétféle lehet, s hogy mind kevesebbszer forduljon elő, igyekezzünk megfontolni az alábbiakat.

Néhány jó tanács

Az előzőekben már szó esett róla, ezek az automaták amerikai gyártmányok. Hazai alkalmazásához át kellett alakítani az éremvizsgáló rendszert, amely a maga módján érzékeny, pontos műszer. Tökéletes működését a vásárlónak is elő kell segítenie, mégpedig a következőképpen: a legtöbb áru megvásárlásához két vagy több kétforintos érme bedobása szükséges. Ilyenkor a bedobott pénzdarabok egyénként haladnak át az éremvizsgálón, s ha ezt a folyamatot a pénzdarabok gyors, egymás után való bedobásával siettetjük, működésképtelenné tehetjük a rendszert. A pénzdarabok ugyanis egymás mellé csúsznak, s az eredmény: sem az áruhoz nem jutunk hozzá, sem a pénzünket nem kapjuk vissza, arról nem is beszélve, hogy az utánunk jövők vásárlását is meghiúsítjuk. Éppen ezért, igyekezzünk a kétforintosokat megfelelő időközökkel elhelyezni a bedobónyílásban, s mindenkor betartani a használati utasítás előírásait. Ha ennek ellenére rendellenességet tapasztalunk, jelezzük azt az automaták kezelőjének, vagy ha ő nincs a közelben, a gyárrészlegek munkásjóléti előadóin keresztül az üzemeltetőnek.

Ne feledjük, ezek az automaták jelenleg még csak egy kísérlet alanyai, bennünket igyekeznek szolgálni, de ehhez meg kell tanulnunk a kezelésüket is!

(X)

A bejegyzés az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

Dunaujvaros