Scharbert-sziget: örök pusztulásra ítélve?


A Hírlap – 1994. április 19.

Scharbert-sziget: örök pusztulásra ítélve?

Temető a Duna mellett

A kép még tavaly nyáron készült a Kisapostag határában lévő Scharbert-sziget kúriájáról. Az épület ugyan rossz állapotban volt már akkor is, de az idilli táj kárpótolta mindenért az arra járókat. Sokaknak vérzett a szívük a szigetért évtizedeken keresztül, amely egy rossz döntésnek köszönhetően zagytemetővé vált. Pusztultak a fák, pusztult a háború előtt oly gazdag vadállomány.
Nem csoda hát, hogy akik szívükön viselték a terület sorsát fellélegeztek, amikor Sebestyén Sándor, dunaújvárosi vállalkozó a megmenekült részt bérbe vette a kezelő DVG Rt.-től. Nagy tervei voltak. Hosszú távon kempinget szándékoztak kialakítani a Duna-parti részen, s megkezdték a romos kúria felújítását, hogy az idegenforgalom fellendülhessen. Már a tavalyi szezonra vártak sátorozásra, vágyó turistákat.
Azóta eltelt egy esztendő, s az arra járónak úgy tűnik: megint megállt az élet a Scharbert-szigeten. Sebestyénéket régóta nem látták a környéken, találkozót beszélünk hát meg szerkesztőségünkben. Elöljáróban annyit mond a vállalkozó:
– Visszaadtuk a bérletet. Nem érte meg!
A jelzett időpontban azonban hiába vártuk. A DVG Rt. igazgatója, Fejes László a következőképpen mondta el a történteket:
– A valóság az, hogy mi vettük vissza a területet a vállalkozótól, mert nem teljesítette a szerződésben foglaltakat. A felújítási munkákba belekezdett ugyan, de a bérleti díjat még a múlt évre sem fizette meg. Többszöri felszólítás után döntöttünk úgy, hogy felbontjuk a szerződést, s bírósági úton próbálunk érvényt szerezni követelésünknek. Szerencsére van egy másik jelentkező, reméljük, vele több szerencsénk lesz…
Nos, reménykedni lehet. De aki ismeri a sziget történetét, annak már-már az az érzése: átok ül rajta. A hajdani vadászparadicsom lassú halálra van ítélve, örök mementójaként azoknak a sokat emlegetett ötvenes éveknek. Akkor döntötték el: a Scharbert-sziget lesz a Dunai Vasmű nagytemetője.
S lett temetője – ne váljék be a jóslat – saját magának is.

K.S.A.

Talpalatnyi Dunaújváros – Scharbert-sziget

Scharbert-kúria és a dereglyejavító /2023 – képek

 

A bejegyzés az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

Dunaujvaros