Dallam Klub 2400 – Balogh Máté

Izgalmas zenei kalandozásra invitálom az olvasókat! Alkalmanként megérdemli a téma, és maga a tény, hogy Balogh Máté, dunaújvárosból indult fiatal zeneszerző zeneműveiről is szó essen. 2019-ben egy hasonlóan nagyszabású világsikerről számolhattunk be, akkor Máté új darabját éppen Sanghajban mutatták be, és bár azóta nagyon sok víz lefolyt a Dunán, mégis mára is egy távol-keleti ihletésű dalt hoztam, amit tavaly, 2021-ben mutattak be Tokióban. Ez a da a Matsuo Basho’s Song, melynek talán az az érdekessége, hogy az előadó (Ryoko Aoki) egymaga énekli az öt szerepet, és magát kíséri dobolással. Máté a darabot egy 17. századi buddhista szerzetes, Matsuo Basho útinaplói alapján írta.


Így kezdődik Matsuo Basho dala

Miközben világraszóló sikereket könyvelhet el a nagyvilágban, azért itthon, Magyarországon sem állt meg az élet, és csak röviden: márciusban megkapta a legrangosabb zenei kitüntetést, így a Junior Prima-díj és Artisjus-díj mellett már egy Erkel Ferenc-díjat is magáénak tudhat a Győri Filharmonikus Zenekar rezidens zeneszerzője.

Erkel-díjat kapott Balogh Máté zeneszerző – dunaujvaros.com

Komoly kísérlet, izgalmas szakmai kihívás – dunaujvaros.com

Nem tetézve a bajokat, pláne ezekben a napokban is időszerű lesz újfent elgondolkodni a kérdésen: Kihez szól, miről szól a kortárs zene? A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár zenei gyűjteményének podcastjában erről faggatták a fiatal zeneszerzőt. Izgalmas beszélgetés, érdekes téma.

További friss információk:

baloghmate.com

Balogh Máté

Dunaujvaros