A folyó fiai


Népszabadság – 1961. április 11.

Tiszai személyhajót kaptak a sztálinvárosi víziúttörők

A sztálinvárosi Búvár Kund vízi úttörőcsapat nagy hajóval, az Ercsivel gazdagodott. A nyugdíjba vonult tiszai személyszállítóhajón a sztálinvárosi kikötőben nagytakarítás folyik. A nyáron ezzel a hajóval mennek dunai kirándulásra a vízi úttörőcsapat tagjai.

(Szilágyi Pál felvétele – MTI Fotó)


Pajtás – 1965. június 10.


A nyári túrára máris készen állunk – jelenti Kosztolányi Endre fedélzetmester.

Szép élet a hajós élet – vallják a dunaújvárosi Búvár Kund vízi úttörőcsapat tagjai. Behajózták már Magyarország legjelentősebb vizeit. Részesei voltak a tavalyi dunai nagytúrának, s a nyári szünidőben újra a folyó hátára “ülnek” hogy eljussanak Pozsonyba.


A sátorverés gyorsaságának a nagy gyakorlat a titka. Amikor ott jártunk, a lányok éppen a Duna partján vertek sátrat

Sok munka van mögöttük a szárazföldön is, 1959-ben amikor megalakult a csapatuk. mindössze két rozzant csónakjuk volt. Vagyonuk értéke most eléri a háromszázezer forintot. Modern csónakházuk, igazi flottájuk; négy őrsi, egy motoros vezérhajó és több kajakjuk van. Vasat gyűjtöttek, a TSZ-ben dolgoztak, hogy minél több pénzük legyen az úttörőflotta erősítéséhez. Dunaparti főhadiszállásukon rendszeresen készülnek szakpróbákra.


Ez aztán az erő

A folyók fiaiból a tengerek fiai lesznek. A csapat egykori tagjai közül négyen már a tengereket járják. A hajósiskola szívesen felveszi a dunaújvárosi vízi csapatból kikerülő fiatalokat. Az ott szerzett tapasztalat jó ajánlólevél. A Kommunista Ifjúsági Szövetség is nagyra értékelte munkájukat, Ez évben a Központi Bizottság vörös selyemzászlajával tüntették ki a lelkes pajtásokat.


Még egy utolsó “simítás” a hajón 

Értenek a motorszereléshez is

Vízreszállás. A kajakot hamarosan követi majd a flotta is.

Faragó György
Fotó: Simay I.

Kiegészítő fotók forrása: Magyar Ifjúság 1966.06.04.

Dunaujvaros