Lehetőség, lelkesedés, lendület!


Képes Sport 1980. március 4.

Lehetőség, lelkesedés, lendület!

De jó lehet Dunaújvárosban gyereknek lenni!
A fiatal város sok-sok aprósága paradicsomi körülmények között készülhet az életre. Már az óvodáskortól játékosan foglalkoztatják őket kitűnő, lelkes sportszakemberek.
CSATORDAY ZOLTÁN KÉPRIPORTJA

Európa-szerte irigylésre méltó a dunaújvárosi ultramodern, feszített víztükrű uszoda. Tervezője és kivitelezője is nívódíjat kapott érte, jogosan. Hasonló elismerést érdemelne az igazgató és az üzemeltető is. Minden csupa ragyogás. Szinte inni lenne kedve az embernek a medencék kristálytiszta vizéből. A tengerkék, feltűnően szép uszodával szemben szerényen húzódik meg a Vasvári Pál általános iskola. Pedig a kettő szinte elválaszthatatlan egymástól. A Dunaújvárosi Kohász eredményekben gazdag sportiskolája tanulóinak zöme ebben az általános iskolában – kisdiák.
Az iskola növendékei az 1960-as évek elejétől jó tanulmányi munkájuk mellett szebbnél szebb sportgyőzelmeket is aratnak. Solymár István igazgató jogos büszkeséggel kalauzolt végig az iskola folyosóján, ahol az elmúlt évek sikereit tablókon örökítették meg. Ezeken sok kis sportoló győzelmét tanúsító felvételt találtunk, a különböző tanulmányi vetélkedők és egyéb versenyek diadalait bizonyító fényképek mellett. Találkoztunk Tóth Margit, Óvári Éva, Lővei Má­ria és a legújabb dunaújvárosi női tornászcsillag, Hanti Erzsike nevével és fotójával, de felfedeztük a férfi tornasport büszkeségeit, Berényit, Erdélyit és Kovács Pétert is. Ez utóbbi a korláton bemutatott duplaszaltós elemével már a világ élvonalába küzdötte magát. No és a legfrissebb, a legutolsó tábláról az 1979-es úttörő- és serdülő­bajnoknő, a kis Szloboda Évi mosolygott ránk, mintegy bizonyításként, hogy ezek a sikerek folyamatosak – a lendület változatlan!

A tornaszakosztály áll kezdettől fogva a város sportjának élén

Hetvenkétszer állt eddig dunaújvárosi kispajtás a dobogó legmagasabb fokán az úttörő-olimpiákon.
Természetesen a rendszeresen nem sportoló gyerekek sem elhanyagoltak a fiatal városban. Dunaújvárosban minden iskolás tud úszni, már az elsősöket is tanítják. Ilyen alapokról a versenysportot is könnyebb indítani. Nem véletlen, hogy nagy érdeklődés övezi az alig három éve alakult, most kibonta­kozó úszószakosztály biztató, gyors fejlődését. Perjámosiné Tóth Erzsébet vezetőedző személyében kitűnő szakember kapott ígéretes gyerekgárdát és pompás körülményeket.

A dunaújvárosi kispajtások második otthona

A vezetőedzőnő határozottan kijelentette, hogy nem sürgetik az eredményeket – de jó, ha vannak! Azzal is tisztában van, hogy a továbblépés nem könnyű, de következetes szakmai úton haladva bíznak ebben is. 1979-ben már nyolc korosztályos csúcsot megjavítottak a gyerekek, és a nagyon sok úttörő-olimpiai baj­nokságból hetet az úszópaj­tások szereztek.

Eddig csak karral úsztak a gyerekek, a következő résztáv, már lábtempókkal is, biztosan könnyebb lesz!

A sportiskola hét szakosz­tályában már megvalósulóban van a most országosan bevezetésre kerülő utánpótlás-ne­velési hálózati terv.

A környező községekből ide irányított fiatalok hét sportágban ragyogó lehetőségeket találnak. Rácalmás, Adony, Perkáta és sok szomszédos kisebb helység versenyezni kívánó gyerekének szakszerű, tudományosan megalapozott edzésekkel biztosítják a fejlődést.

Dunaújváros virágzó sportélete, utánpótlás-nevelési központkénti lendületes gyarapodása még a fővárosiak számára is követendő példa.

   

Sákovicsné Dömölky Lídia
Csatorday Zoltán felvételei

Dunaujvaros