Móder Rezső újra a gyárban


Dunaferr – 2018. október

Móder Rezső újra a gyárban

Nem véletlen, hogy jól ismerik Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművészt a vasműben. Valamikor itt dolgozott szakmunkásként, majd később innen ment a Képzőművészeti Egyetemre, ahol 1982-ben kapott diplomát.

Egyik zenélő fémszobra ott áll a mechanika épülete mögött, festményeivel találkozhatunk a gyárban, nagy méretű munkáit a Duna-parton láthatjuk. A Móder Zenélő Szoborpark Múzeum a Kultúrköz 3. szám alatt kortárs zeneművészek fontos találkozóhelye. Legutóbb szeptember utolsó csütörtök estéjén tartottak koncertet “Gyógyító nehézzene” címmel. Bemutatta legújabb zenei munkáit Móder Rezsőn kívül Késmárky Szabolcs és a Band in the Pit zenekar, Baráth Bálint, Dóra Attila, Gazdag Péter és még sokan mások.

“Bartók a Vasgyárban”

2018. 09. 25. koncert a szoborparkban – képek

A fémszobrok megszólaltatásán túl is aktív a “postavantgard országos közéleti képzőművész” idén tizenhárom hazai és nemzetközi tárlaton, képzőművészeti alkotótelepen vett részt, mindemellett művésztanárként tanít is.

Az elmúlt hetekben a Gyártó Egység lakatosüzemében készültek Móder Rezső képzőművész legújabb munkái, “acélköltészetének” új darabjai. A szoborhangszerek és a köztéri ülőalkalmatosságként is funkcióba helyezhető szoborpadok a magyar kultúrtörténet emblematikus alakjainak, Kodálynak, Bartóknak, Kassák Lajosnak és Moholy-Nagy Lászlónak állítanak emléket, akik egyébként visszatérő szereplői Móder műveinek. Az elkészült alkotásokat a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet téli tárlatán láthatja majd először a nagyközönség. Képünkön a művész egyik vasműs segítőtársával, Takács László lakatossal (jobbra) látható.

Megjelent: Dunaferr 2018. december 01.

Munkáiból kitűnik a gyárhoz való kötődése, rangos reklámhordozója a gyárnak hazai és nemzetközi kortárs képzőművészeti eseményeken. Nem kérdéses, munkái maradandó értéket hordoznak. Számos tervet készített acélszobrokra a közelmúltban, amelyekkel megkereste a vasmű vezetését. Megállapodtak, hogy Móder alkotótevékenységét támogatja az ISD DUNAFERR Zrt. Újra dolgozhat a gyárban, tizenhat év szünet után. Munkáihoz kap anyagot, és ahogy a termelés engedi, a kivitelezésekhez technikai, technológiai segítséget is. Élt a lehetőséggel, október elején meglátogatta azokat a munkahelyeket, ahol korábban szobrai készültek. Örömmel fogadták mind a lakatos-, mind a kovácsüzemben. Találkozott a szakemberekkel, akik korábban közreműködtek alkotásai kivitelezésében, és akikre újra számíthat.

K. E.


Móder Rezső vasszobrai


Móder Rezső

A bejegyzés az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

Dunaujvaros