A tanuló, művelődő Sztálinváros


Magyar Nemzet – 1960. január 12.

A tanuló, művelődő Sztálinváros


Május 1. utca, háttérben a víztorony /1960
fotó: MTI/Vadas Ernő

A VÁROS MÉG FORR, alakul. De most már csak a peremrészeken. Ott gyarapszik még új házakkal, parkokkal, üzletekkel. A város szíve, a Sztálin út és a Bartók Béla kultúrház környéke, már megállapodott. Nem terjeng már a levegőben a malter és a forró szurok szaga. Megnőttek a fák, a tereken megkoptak a padok és az épületek élénk színei is tompábbak lettek. A városnak már kezd kialakulni a sajátos vonása, a sajátos levegője.


Forgalom a Sztálin úton /1960. június 25.
fotó: MTI/Vadas Ernő

Kulturális életére, szórakozóhelyeire, üzlethálózatára sokan azt mondják, egy darab Budapest. Idegenforgalom tekintetében mindenesetre a legnagyobb vidéki városaink sem versenyezhetnek vele. Ebben az évben 8700 külföldi és 42 000 hazai látogató kereste fel a várost. Az Arany Csillag Szálló vendégkönyvében több mint ötven ország vendégétől található bejegyzés.

ÚJ EMBEREK kohója ez a város. Két számadat a sok közül ennek illusztrálására. Az egyik: a Vasműben 110 brigád dolgozik versenyben, hogy elnyerje a szocialista brigád címet. A másik szám talán még többet mond. A 32 000 lakosú városban 13 150 ember tanul. A dolgozók általános és középiskolájába például 1254 felnőtt jár, üzemi, szakmai továbbképzésben 4640-en vesznek részt. Az új technika és az automatizálás alkalmazásában 220 mérnök képezi tovább magát különböző tanfolyamokon. A műszaki értelmiség és a tanulni vágyó munkások ezreinek a fejlődését szolgálják a könyvtárak is. A város könyvtáraiban 30 000 műszaki könyv található, és 275 külföldi és hazai folyóirat között lehet válogatni.


Úttörőavatás a Ságvári téren /1960
fotó: MTI/Bárándi István

1950-Sztálinváros-1960

AZ IFJÚSÁG VÁROSA Sztálinváros. Úgy kellett ide a Vidámpark, az Úttörő vasút, a strandfürdő, az uszoda, mint a kenyér. Ez év őszén 827 elsőosztályos tanuló iratkozott be az iskolába. Tele a hat általános iskola, a középiskola, a bölcsődék, az óvodák. A város lakóinak átlagos életkora 28 év. S mivel ilyen sok a gyerek, ezért talán sehol sem veszi körül olyan nagy szeretet és megbecsülés a nagymamákat, és az anyósokat, mint itt. A családok 75 százalékánál a férj, feleség dolgozik, s ezért nagy kincsek ezek az öregek, akik otthon varrnak, gondját viselik a gyerekeknek, rendben tartják a nagy lakásokat, s este jó vacsorával várják a munkából jövőket. Sztálinvárosban elítélendő dolog anyósokról vicceket mesélni. Irigylik, akinek anyósa van, s mindent elkövetnek, hogy magukhoz csalogassák őket.

Pálfalvi János és Csasztka Ilona – rézkarcok

A TANULÁS ÉS A SZÓRAKOZÁS központjában, a Bartók Béla-kultúrházban minden este nagy a forgalom. Hetente egyszer vagy kétszer színházi előadást tartanak a hatszázszemélyes teremben. A leggyakrabban a Déryné Színház és a Kecskeméti Katona József Színház együttese szerepel. A kecskemétiek az ilyen nagy szerelemmel arattak nemrég nagy sikert. Itt rendezték meg december 14-e és 19-e között a Fejér megyei zenei heteket is. A népfront-klubban neves előadók tartanak rendszeresen tájékoztatót a legfontosabb bélés külföldi eseményekről. A sztálinvárosiak művészi ízlésüket is fejlesztik. A Képzőművészeti Körnek 59 tagja, a Zeneiskolának 50 felnőtt hallgatója van. A balettiskolában 80 gyerek tanul.


Sztálinváros 10. évfordulója alkalmából megrendezett Vasas fesztivál megnyitója /1960
fotó: MTI/Friedmann Endre

ESTE NEONFÉNYEK vibrálnak szerte a városban. Az utcákon gépkocsik, autóbuszok, motorok jönnek-mennek. A modern üzletsorok előtt hullámzik a nép. Nemsokára a város északi lakónegyede is tizenkét új üzletet kap. Öt-hat évvel ezelőtt még bőszoknyás, csizmás, malteros ruhájú asszonyok, emberek járkáltak a frissen vakolt házak között. Ma a sztálinvárosi eszpresszók, vendéglők elegáns, divatosan öltözködő emberekkel vannak tele. Csak a hangsúlyból lehet észrevenni építőknél, munkásoknál, hogy a Kiskunságból, Nógrádból vagy éppen Vas megyéből valók. Igazi otthonuknak azonban már Sztálinvárost tartják.

Keserű Ernő

A bejegyzés az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

Dunaujvaros