Mi történik a fal mögött…


Dunaújvárosi Hírlap – 1997. május 30.

Mi történik a fal mögött…

Ötmillió forint hiányzik még ahhoz, hogy a város közepén, az Uitz Teremmel egybeépülő – ismertebb nevén – Modern Művészeti Galéria épületegyüttese teljesen elkészüljön. Dunaújváros legutóbbi közgyűlésén szó is esett egy napirendi pont kapcsán az építkezésről. Ekkor úgy döntöttek a képviselők: készüljön egy újabb tájékoztató-összeállítás, mire is kell ez a pénz.

Ötmillió forint nem kis összeg. Főképp, ha a városi költségvetésből kell kiutalni. S ötmillió, ha nem figyelnek oda kellőképpen, elszállhat meggondolatlan, bohókás dolgokra is. Ugyanis a Modern Művészetért Közalapítvány kuratóriuma nem műszaki szakemberekből áll, a “festőcskék” – a közgyűlésen minősítették így őket – egy építkezéshez nem érthetnek igazán. Így igaz.

1997.09.04. Összeállítás a szeptemberben megnyíló Kortárs Művészeti Intézetről

Való, hogy az építkezésből nem sokat lát a város lakossága, még a buszokból se nagyon lehet beleskelődni a paravánfal mögé. Tulajdonképpen nem is kell, mert aki igazán kíváncsi volt, hogyan halad a munka, rövid gyaloglás után ugyanúgy besétálhatott volna az építkezés területére, mint e sorok írója. Hivatalos emberek viszont olyan bejáráson is részt vehettek volna, ahol a Modern Művészetért Közalapítvány kuratóriumának elnöke vagy valamelyik tagja kalauzolta volna a résztvevőket. Csakhogy minderre nem sokan tartottak igényt.
Mégis, ahogy mondják, “a bogarat beültették a fülekbe”. Ugyan vajon(?) mire költötte a Modern Művészetért Közalapítvány kuratóriuma a város közgyűlésének határozata alapján a létesítményre biztosított 35 millió forintot. Hiszen a kuratóriumban csupa építkezéshez nem értő amatőr ül: volt bankigazgató, ügyvéd, építésztervező, múzeumigazgató, festő – akiket (közalapítványi kuratórium lévén) a képviselők is megszavaztak, elfogadtak. S akik ha feladják tisztüket, társadalmi megbízatásként vállalt pozíciójukat, az általuk létrehozott értéket nem viszik magukkal magánvagyonként. Minden a városra száll. Ám kérdés, miért nincs még mindig kész az épület, miért kell újabb összeget áldozni a befejezésre és mikor várható végre, hogy elbontják a város fő útját, a Vasmű utat elcsúfító paravánfalat?

Az építkezés kezdetekben valóban lassan haladt. Birkás István festőművész, a galéria megépítésének ötletgazdája, a közalapítvány kuratóriumának elnöke széles mozdulatokkal mutatta: ahol most a lépcső található, a régi Uitz Terem bejárat előtti kis téren keresztül a föld alatt haladt a város szennyvízcsatornájának egyik fővezetéke. Amikor megkapták az építési telket, ezt nem tudták. De világossá vált, hogy más nyomvonalra kell helyezni, különben nem tudnak építkezni. Közben kiderült – nem sokkal karácsony előtt -, a vezeték már elöregedett, eltört, a kifolyó víz hatalmas lyukat vájt a két ház között a földben, az Uitz Terem fölötti lakóház falai repedeztek. A gödröt kibetonozták, a házat megtámasztották, a galériát újratervezték, így bővült még egy, a föld színe alatti kiállítási teremmel a galéria, és így folyt el az építkezés kezdetén kapott pénz háromnegyede a szennyvízvezeték kiváltására.

Az új épület – amely Juhász Péter dunaújvárosi építész, belsőépítész tervei alapján készül – a közalapítvány tulajdona. Az Uitz Teremmel együtt 1997 januárjától a Kortárs Művészeti Intézet nevet viseli. Nonprofit, többfunkciós, városi és nemzetközi művészeti projekteket lebonyolító intézmény. A kávézó mellett a számítógépes teremben az Internet ingyenesen használható, a MTA jóvoltából. A programokat eddig a Soros-alapítvány fizette.

1997.08.28. Nemsokára megnyílik a Kortárs Művészeti Intézet

A kuratórium tagjai valóban nem értenek az építkezéshez, ezért 1996 júniusában, amikor a közgyűlés a 35 millió forintot jóváhagyta, a szervezési és lebonyolítási feladatok ellátására szerződést kötöttek a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájával. A kuratórium csak annyit tett, hogy az adományként kapott pénzt befektette, kamatoztatta, az építkezésre fordította. Ebből lesz egy szeszmentes, nyitott kávézó, aminek a Vasmű út felé nyitott terasza is lett volna , ha az Uitz Terem felőli telekrészt apportba adta volna a város. Egy évvel ezelőtt az önkormányzat gazdasági bizottságának kérdésére egy szakértő adott választ: az építkezés befejezéséhez 45 millió forint kell. Mivel 35 milliót kaptak a várostól, spórolni kellett. Az építtető cégekkel szerződéseket bontottak, olcsóbbakat kerestek. Mindezzel együtt a befejezéshez – ami a nyári uborkaszezonra esne – még kell az a bizonyos ötmillió forint.

A közgyűlés határozott azonban, kell egy átlátható, tájékoztató anyag arról, amit a kulturális bizottság készít el (harminc napon belül), mire kell a pénz, mikorra készül el a ház. Birkás István a napokban ezen dolgozott.

Tihanyi Szilvia
Fotó: Lázár Zsolt

A bejegyzés az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

Téves adatok, információk

A Dunaújvárosi Hírlap május 30-i számában a “Mi történik a fal mögött” című riportban téves adatok szerepelnek. Kérjük a szerkesztőségtől az alábbi helyesbítéseket:
1. Az Intézet tervezi Internet projektek bemutatását, illetve ehhez kapcsolódóan előadások szervezését, valamint hosszú távon oktatást is, de egyelőre nem szerepel tervei között olyan számítógépes terem kialakítása, ahol ingyenes Internet szolgáltatást nyújt.
2. A Soros Alapítvány évek óta támogatja az Uitz Terem programjait. 1996 őszén az Intézet kapcsolt vonali Internet és e-mail hozzáférést nyert, ami azt jelenti, hogy az Internet elérést a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ – Soros Alapítvány szolgáltatja, valamint segít az installálással és a használattal kapcsolatban felmerülő problémák megoldásában. A Soros Alapítvány tehát nem fizeti, hanem támogatja az Intézetet.
Az Internet használat nem ingyenes, hanem a támogatás jóvoltából az Intézet, egy úgynevezett zöld számon keresztül, nem interurbán csupán helyi hívás díjszabásának megfelelő összeget fizet.
3. A Magyar Tudományos Akadémia neve tévedésből került összefüggésbe az Internet szolgáltatással. A MTA-val az Intézetnek egyelőre semmilyen kapcsolata sincs. Az érintettektől ezúton kérünk elnézést.

Birkás István
kuratóriumi elnök
Modern Művészetért Közalapítvány

Megjelent: Dunaújvárosi Hírlap 1997. június 23.


Dunaújváros, Vasmű út – 2023

Vasmű út 10-12-14 és Korányi Sándor utca 1.

 

Dunaujvaros