Muki, a sztálinvárosi úttörővasút kismozdonya


Fejér Megyei Hírlap – 1958. május 1.

Elkészült a sztálinvárosi úttörővasút kismozdonya

A sztálinvárosi KISZ fiatalok még november 7-én fogadalmat tettek, hogy megépítik a sztálinvárosi úttörő vasutat. A fiatalok beváltották ígéretüket. A Vasmű műszaki fiataljai elkészítették a terveket, a mozdonyjavító, a vasszerkezeti üzem és a mechanikai üzem fiataljainak fáradhatatlan munkájával újjáépült a régi mozdony, és annak szerkocsija. A kis gőzmozdony szakasztott mása a nagy 424-es sorozatos mozdonyoknak. A nyitott vasúti kocsit világoskék színűre festették. Rajta díszlik az úttörő jelvény.


Szanyi Imre, Németh Béla és Horváth Pál sztálinvárosi ipari tanulók az utolsó simításokat végzik a Szputnyik III.-nak elnevezett mozdonyon.  /1958
fotó: MTI/Szilágyi Pál

A vasúti pályaépítés a társadalmi munkások százainak bekapcsolásával is halad. Május 1-én – a kisvasút felavatásának napján -, azonban csak az első szakaszon indul meg a közlekedés. A kismozdonyt Vincze Sándor nyugdíjas bányamozdonyvezető indítja el első útjára. Vincze Sándor harminc ével ezelőtt ezzel a kismozdonnyal szállította ki a szénnel teli csilléket a farkaslyuki bányából.

Talpalatnyi Dunaújváros – Muki és az úttörővasút

 INDULHAT A KVÍZ

Dunaujvaros