Sztálinvárosi jelentés


Uj Világ – 1952. július 3.

Sztálinváros gyors ütemben szépül, gyarapodik, terebélyesedik. A város hétről-hétre egyre inkább magáraölti a modern nagyváros képét. Tíz hónappal ezelőtt jártam itt. Akkor mindössze három üzlet és két vendéglő volt. Azóta az épülő Sztálin-úton, – amely a város főútvonala lesz – az üzletek egész sorát nyitották meg. Háztartási bolt, sport- és játék-, könyv-, papír-, írószer-, villamossági, bútor- és virágüzlet, gyógyszertár, italbolt és cukrászda sorakoznak egymás mellett. A Beloiannisz-utcai üzletházban fűszer- és csemege-, divatáru-, ruházati bolt.
De kell is a sok üzlet. Sztálinváros építői és a Vasmű dolgozói egyre jobban élnek. Csupán az utóbbi néhány hét alatt kilenc motorkerékpárt, 36 kerékpárt és 37 rádiót vásároltak Sztálinváros dolgozói. Felt Mátyás és Nádasdi Ferenc Gépgyári dolgozók ízléses bútort vettek. Nagy a kereslet a könyvek iránt is. Íme, néhány jellemző számadat: január óta közel 500 példányban adták el Tolsztoj: Háború és béke című regényét, az utóbbi öt nap alatt 49 példányban fogyott el a Csendes Don, egy hét alatt pedig 50 példányban Howard Fast Spartacus-a.
Az új város fejlődésében jelentős szerepet visz az egy évvel ezelőtt alakult városi tanács. Az egymással versenyben álló bizottságok aktívái egyre szorosabban fűzik a kapcsolatot a lakossággal. A versenyben most az egészségügyi bizottság vezet. Sztálinváros egészségügyi intézményei valóban mintaszerűek.
Most szegezik fel az utcatáblákat az újonnan bevakolt házakra, amelyek között, sajnos, nem egy stílustalanságával tüntet. Milyen utcák lesznek? Sztálin-út, Lenin-tér, Ady Endre-utca, Gorkij-tér, József Atlila-utca, Ságvári-tér, Táncsics Mihály-utca, Dózsa György-út, Bartók Béta-utca, Kossuth Lajos-utca, Petőfi-liget. Es sorolhatnám mind a 21 utca nevét. A Beloiannisz-utca már parkosítva van. De a többire is rákerülhetne a sor, ha elvitetnék onnan a sok felesleges kupacot, hulladékot, szemetet.


épül Sztálinváros főutcája, a Sztálin-út

A klinika épülete még fel sem épült, de benne már működik a korszerűen felszerelt orvosi rendelő. A szűrőállomáson minden Sztálinvárosba érkező új dolgozót megvizsgálnak. A városban két bölcsőde van – ez bizony kevés. Viszont a Gépgyárban dolgozó nők számára berendezték szovjet mintára az “Anya és gyermeke” üdülőt. Itt az anyák kellemes környezetben újszülöttjükkel együtt tölthetik a szülési szabadságukat. Az építőipari dolgozók gyermekeiről a szomszédos rácalmási gyermekotthon bölcsődéjében, óvodájában és napközi otthonában gondoskodnak.
A városépítés kérdéseinek előterébe ma az eszmei tartalom került. Számos építőművészünk adta be tervpályázatát Sztálinváros főterére, amelyeket a napokban vitattak meg Budapesten a tervek kiállításának színhelyén, a Középülettervező Intézet székházában. A pályázatra beérkezett tervek ötleteinek felhasználásával állította össze Weiner Tibor tanulmányi tervét. Javaslata az, hogy a Sztálin-szobrot a Dunaparton állítsák fel. A szobor elhelyezése körül élénk vita alakult ki: több építőművész javasolta, hogy a Sztálin-szobrot Sztálinváros főterén helyezzék el.


Sztálinváros főterének megépítéséhez több terv készült, amelyek jelenleg megvitatás alatt állanak. Fent: két terv vázlata

Sztálinváros és a nagyívű tervek

A sztálinvárosi ember szereti az életet, az örömet, a vidámságot, a szép jelent, amely minden nap gazdagabbá teszi életét. Sokoldalú itt az élet: munka, kultúra, sport, szórakozás. Sok művészi esemény szolgálja kulturális fejlődésüket. A múlt napokban Svéd Sándor lépett fel Sztálinvárosban. Az Opera és a fővárosi színházak művészei hetenkint adnak műsort.

Svéd Sándor Sztálinvárosban

Június 22-én a kiskőrösi MSzT szervezet színjátszó csoportja a János vitézt mutatta be. A Dózsa György filmszínházban a legkitűnőbb filmeket vetítik. Néhány héttel ezelőtt 4000 dolgozó nézte végig a Kiskereskedelmi Vállalat műsorral egybekötött divatbemutatóját, amelyen a legújabb női- és férfiruha modelleket mutatták be.
Bőven vannak sportlehetőségek is. Délutánonkint 60-80-as csoportok vesznek részt az MHK edzéseken. Az úszók és az ideiglenes vízilabdacsapat az Erőmű víztároló-medencéjében tartja az edzéseket. A város labdarúgó bajnokságában 8, az üzemi bajnokságban 18 csapat vesz részt. Nagy az érdeklődés a röplabda iránt is: 8 férfi és 3 női röplabdacsapat van. A rendszeres bajnoki küzdelemben – a különböző sportágakban – 269 igazolt versenyző vesz részt és legalább ennyire tehető a minősített versenyzők száma. Nagyszerű ajándékokat kaptak itt a sportolók: atlétikai, labdarúgó-, röplabda-, kosárlabda-, tenisz-, kézilabdapályákat, csónakházat és két tornatermet.


A Május 1-utca Sztálinvárosban

Zongora hangjának foszlányait sodorja felém a szél. A Béke-étteremből szűrődnek ki a hangok. Délután 3 óra, szokatlan idő a muzsikához. A munka ezerhangú orchestere zúg, csattog, süvölt és kalapál most Sztálinvárosban – elnyomva minden más hangot. Az étteremben alig egy-két vendég. A pódiumon, a zongoránál fehér köpenyben, fehér, tornyos sapkában egy férfi ül. Ujjai végigfutnak a billentyűkön és egymás után csendülnek fel az ismerős dallamok: Liszt, Chopin, Rimszkij-Korszakov… Megszólítom. Horváth Gézának, az étterem szakácsának még kissé gyakorlatlan ujjai feszegetik a muzsika gyönyörűségének titkát. Itt Sztálinvárosban minden felnagyítva jelentkezik. A művészettől, a könyvektől évszázadokig mesterségesen elzárt kultúrszomj spontán felbuggyanásában könyvet vétet kézbe a hortobágyi birkapásztorral, tanyaközpontokba hívja a vándormozit és – zongora mellé ülteti az ínyenc mártások mesterét.
Így hódít meg a nép minden talpalatnyi földet széles e hazában.

P. E.

Dunaujvaros