Mozidélelőtt XVIII. – Sherlock Holmes nevében

Ahogy a gyerekek elképzelik

Rendkívül alacsony költségvetésből készült az új magyar ifjúsági mozi

Január 26-án kerül a hazai mozikba a Sherlock Holmes nevében című magyar ifjúsági kalandfilm, amelyet csupán húszmillió forintból forgatott Bernáth Zsolt rendező és a stábja. Már a folytatásban gondolkoznak.

Nem kisebb a tét, mint a gyermekek álmai Bernáth Zsolt rendező új filmjében. A Sherlock Holmes nevében című ifjúsági filmet tavasszal és nyáron forgatta a független filmes csapat Dunaújvárosban. “Ez egy baráti társaság, félszavakból értjük egymást” – jegyezte meg a rendező, aki azt is elárulta, hogy a film címét még kisiskolás korában találta ki. Igaz, akkor még egy spirálfüzetbe írta a saját Sherlock Holmes-történeteit. Azt mondja, mindig is szeretett volna valami hasonló történettel dolgozni, mint amilyenek a híres nyomozó kalandjai. Ráadásul szerinte ma a reneszánszát éli Sherlock Holmes – köszönhetően például Guy Ritchie filmjeinek, vagy a Sherlock című új angol filmsorozatnak.

■ Dunaújvárosban forgatták a filmet szinte nullából.

A történet szerint két kisfiú, akik egymást Watsonnak és Holmesnak szólítják, próbálják kibogozni egy vidéki kisváros rejtélyét. “Egy fantasyról van szó. Watson kezd el nyomozni az eltűnt gyerekek után, ám amikor nem boldogul, az éppen a nyári szünidőre a városba érkező Holmestól kér segítséget” – meséli Bernáth Zsolt, majd hozzáteszi: ezúttal a gyerekek rövid időn belül elő is kerülnek, ám teljesen kicserélve. Szótlanok lesznek, komorak, elveszítik álmaikat. A változást azonban a felnőttek nem veszik észre. Közben kiderül, hogy Ádler Ica eltűnt édesapja is hasonló ügyben nyomozott, és mindössze egy jegyet hagyott hátra az Összetört Álmok Cirkuszába…
Bernáth Zsolt elmondta: először a 2009-es Illúziók című filmjükben dolgoztak gyerekekkel, és már akkor elhatározták a forgatókönyvet író Kis-Szabó Márkkal, hogy forgatnak egy ifjúsági mozit. Eleinte “az utcáról” kerestek gyerekszereplőket, ám végül be kellett látniuk, hogy némi színpadi rutinra szükség lesz a szerepek eljátszásához. így bukkantak Szénási Kristófra és Ungvár Ádámra, akik Földessy Margit színjáték-és drámastúdiójában tanulnak. Kamerát viszont először láttak, éppúgy Kugler Nikolett, aki Icát alakítja.
Harminc napot forgattak, olykor napi 14 órát, a gyerekek azonban bírták a tempót, és ami a legfontosabb, még mindig színészek akarnak lenni – meséli Bernáth Zsolt, aki szerint azt volt a legnehezebb megértetni a fiatalokkal, hogy a jeleneteket nem feltétlenül a történet időrendjében veszik fel. “Most már követelik a folytatást” – tette hozzá a rendező, aki elárulta, hogy a forgatókönyv már készen van, csak az első rész sikerén múlik, belevágnak-e a következőbe.


Csupán húszmillió forintból készült a Sherlock Holmes nevében, és ha a közönségnek tetszik, elkészítik a második részt is. A forgatókönyv már kész.

“Tudom, hogy van ezekben a karakterekben annyi, hogy ráépítsek még egy történetet. Mindannyiunknak nagyon megtetszett ez a műfaj, hiszen mindent bele lehet tenni, amik számunkra fontosak: a kalandot, a humort, az értékeket” – vélekedett.
A rendező szerint számos sikeres vetítésen vannak túl, a gyerekek értik és szeretik a filmet, azaz azonosulni tudnak a karakterekkel, úgy állnak a történethez, hogy az akár velük is megtörténhetne. Mindehhez pedig nem kellettek a Harry Potter-filmekből ismert vizuális effektek, megoldották lelkesedésből. Mert pénz az nem sok akadt: a Sherlock Holmes nevében mindössze 20 millió forintból készült. “Minden fillér látszik a filmen. Még szerencse, hogy mi hozzá vagyunk szokva az extrém alacsony költségvetéshez” – jegyezte meg Bernáth Zsolt. Hozzátéve: sztárgázsikat ezért nem tudtak fizetni. Persze azért vannak a filmben ismert arcok is, például Gáspár Tibor, Karalyos Gábor, Kiss Attila vagy Tahi-Tóth László.

Mézes Gergely

https://youtu.be/uO6WFNM2D-Q

Megjelent: Veszprémi Napló 2012. január 15.

Sherlock Holmes nevében / In the name of Sherlock Holmes

Dunaujvaros