Visszaéltek a vendégjoggal


Népszabadság – 1973. november 13.

Visszaéltek a vendégjoggal

Korongozók botránya a dunaújvárosi pályaavatón

Dunaújvárosban felavatták az ország első vidéki műjégpályáját. Alig egy év leforgása alatt épült fel a Vasmű és a város vezetői, valamint a sporthivatal hatékony segítségével a 60×30 méteres pálya, amelyen még 18 fokos melegben is lehet korcsolyázni.
Érthető volt a nagy öröm a vasárnapi megnyitón, s fokozta a jó hangulatot a fiatalok, majd a válogatott versenyzők bemutatója. A műsor második felében az FTC-Volán barátságos jégkorongmérkőzéssel akartak a rendezők híveket toborozni a téli futballnak. Sajnos, a jó szándék nem találkozott a játékosok segítőkészségével, akik “csatatérré” változtatták a pályát. A mérkőzés utolsó részében tömegverekedést rendeztek, s ebben két FTC-játékos, Treplán és Horváth vitte a főszerepet. A játék félbeszakadt, egy játékost kórházba szállítottak, a szép pályaavatóhoz méltatlanul viselkedett a meghívott két csapat.
A történtek után még vasárnap este összeült a szövetség vezetősége. A botrányt kezdeményező Horváth és Treplán játékjogát felfüggesztették, s nem engedélyezték, hogy a két játékos hétfőn csapatával elutazzon a nyugatnémet Füssen elleni EK-mérkőzésre. Az FTC vezetői egyetértettek a döntéssel, és elítélték a két jégkorongozót, akik hátrányos helyzetbe hozták csapatukat is. A dunaújvárosi ügy rövidesen még a szövetség fegyelmi bizottsága elé kerül.


Jégkorongmérkőzés a szabadban /a kép illusztráció

Hétfői Hírek – 1973. november 19.

“Az óra nekünk ketyeg”

Az FTC edzője a dunaújvárosi botrányról és a füsseni csodajátékról

A jégkorongrajongók (szerencsére, akadnak még) szinte egyidőben tárgyalhatták a Ferencváros csapatának dunaújvárosi botrányát és füsseni csodajátékát. Az FTC 8:7 arányú győzelme a nyugatnémet bajnokcsapat felett azért is figyelemre méltó, mert most került először olyan helyzetbe magyar klubcsapat, hogy a siker reményében küzdhessen a legjobb négy európai csapat rangjáért.
Ugyanekkor a nyugat-németországi szereplést mindenképpen beárnyékolja a sokat emlegetett botrány. Tulajdonképpen csak két napja, hogy kiderült, mi is történt Dunaújvárosban.

UGRATÓ SZÖVEGEK
Dr. Jakabházi László, a válogatott és az FTC edzője, az ismert sportszakember erről így informált:
– Jól ismerem mind az FTC, mind a Volán együttesének tagjait. A Ferencvárosnak jelenleg edzője vagyok, a Volán-játékosok pedig már a Központi Sportiskolában is tanítványaim voltak. Elmondhatom, hogy már a bemutató mérkőzés előtt – a dunaújvárosiak kedves meghívásának eleget téve – rossz volt a légkör a két csapat játékosai között. Egy semleges játékos a vasutascsapatból, Závory elmondása alapján kiderült ugyanis, a Volánból néhányan már azzal léptek pályára a Ferencváros ellen, hogy sportnyelven szólva, “zrikával” felidegesítik a ferencvárosi játékosodat, s ezzel is kizökkentik őket megszokott játékstílusukból. Arra számítottak, hogy Treplán és Horváth, az FTC két nehéz gyereke mindenképpen ugrik majd a bemondásokra. Ennek ellenére a harmadik harmad első részéig sportszerűen, a bemutató mérkőzés kívánalmait szem előtt tartva játszottak mindkét csapat korongozói. Nem volt előre megbeszélt a mérkőzés eredménye. Mint az FTC edzője, közöltem az ellenfél képviselőjével, hogy nemzetközi kötelezettségeink miatt teljes erőbedobással fogunk majd játszani. Nem így történt.

JOGOS A FEGYELMI
– Játékosaim könnyedén, érthetetlenül félvállról vették a mérkőzést – folytatta Jakabházi dr. – Így aztán nem volt meglepő, hogy az ellenfél kétgólos előnyt szerzett. A harmadik Volán-gól után a gólszerző játékos botjával megkocogtatta a jégen fekvő Treplán fejét, és mondta az ismert mondókát: “szedd ki”. Treplán sajnálatos módon elvesztette a fejét, és kezdeményezőként ütött. Dulakodásért mind a Volán-, mind az FTC-játékost, a szabályoknak megfelelően, a játékvezető 5-5 perces fegyelmi büntetéssel sújtotta. Ezután következett be a Gilián-Horváth affér. A Volán-játékos a feléje korcsolyázó, sokkal erősebb Horváth felé szúrt botjával. Ezt Horváth elhárította, majd szabályosan kiütötte ellenfelét, aki, miközben a jégre esett, agyrázkódást szenvedett. Az összecsapás után a Volán levonult, a mérkőzés félbeszakadt.
– Mi a véleménye a fegyelmi intézkedésekről?
– Jogosnak tartom Treplán büntetését, a négy bajnoki mérkőzéstől való eltiltását, Horváth esetében azonban a fegyelmi bizottság még nem hozott döntést.

A TOVÁBBJUTÁS…
– Füssenben Fradi-csodáról beszélnek. Valóban, minden hozzáértő számára meglepő az FTC egygólos győzelme a nyugatnémet bajnokcsapat ellen?!
– Éppen a dunaújvárosi botrány miatt olyan lelkiállapotban léptünk jégre, hogy mindenképpen meg kell mutatnunk képességeinket. Igazolni akartuk: a szabályok ellen súlyosan vétő játékosaink nélkül is képesek vagyunk megfelelő eredményt elérni. Szerencsénkre ez sikerült is, mert 1:6-os állás után nyertünk 8:7-re a teljesen elbizakodott ellenféllel szemben. A helyi közönség nem akart hinni a szemének, hiszen a Füssen csapatában hat, a világbajnokság “A”-csoportjában szereplő NSZK-válogatott játékos lépett jégre.
– Milyen csapat a Füssen?
– Feltétlenül, minden tekintetben jobb, mint az FTC. Mégis azt mondom, hogy a kinti huszárcsíny után elképzelhető, hogy továbbjutunk. Ahogy mondani szokták, nekünk ketyeg az óra, azaz okos védekezéssel megkísérelhetjük a számunkra csúcsot jelentő továbbjutást. Bár ez a legmerészebb álmainkat is túlszárnyalja. Ha véletlenül nyernénk, legközelebbi ellenfelünk a svéd bajnok lenne…
– Ehhez a taktikához hidegfejű játékosok kellenek. Vajon ilyen képességű korongozók vannak-e a Ferencvárosban, éppen a dunaújvárosi eseményekre emlékezve?


Ferencváros jégkorongozói

PSZICHÉS FELKÉSZÍTÉS
– Ezen a teljesen ártalmatlan találkozón érthetetlenül elvesztették a fejüket játékosaim. Sajnos, csak ezt tudom mondani. Lélektanilag is megmagyarázhatatlan, hogy a tudásban és technikában egyaránt gyengébb képességű ellenfelünk miképpen tudott szinte valamennyi csapatsportágban ismert, ugrató bemondásokkal pánikot kelteni. Azt hiszem, egyik legnagyobb feladatom a Füssen elleni visszavágó előtt éppen az, hogy pszichésen is felkészítsem a gárdát, és arra is figyelmeztessem őket, hogy az ellenfél esetleges vezetésénél ne veszítsék el fejüket, bízzanak magukban, és emlékezzenek az első mérkőzés számukra mindenképpen hízelgő pillanataira. Ha ezt sikerül beléjük plántálnom, akkor optimistán nézhetünk a hétfő esti mérkőzés elé, amely az utóbbi évek legizgalmasabb jégkorongeseményének ígérkezik.
– És mi lesz a dunaújvárosi közönséggel?
– Treplán és Horváth levélben kért bocsánatot, s a közeljövőben egyik híres szlovák csapat elleni mérkőzésünket Dunaújvárosba visszük. Ezzel szeretnénk kárpótolni a nézőket.

Szabó Ferenc

Visszavágó eredménye: FTC-EV Füssen 3:2


Népszava – 1973. december 16.

Az MJSZ közleménye

Pontot tettek a dunaújvárosi ügyre

A Magyar Jégsport Szövetség elnöksége legutóbbi rendkívüli ülésén foglalkozott a november 11-én Dunaújvárosban lejátszott Volán-FTC bemutató jellegű jégkorongmérkőzésen történt súlyos fegyelemsértésekkel. Az elnökség megállapította, hogy az érintett csapatok által elkövetett súlyos sportszerűtlenségek rendkívüli módon ártottak és károsan befolyásolták a jégkorongsport népszerűségét és hátráltatják széles körű elterjesztését, vidéki zisok kialakítását.
Az
elnökség megtárgyalta az ügyben hozott fegyelmi határozatokkal kapcsolatos fellebbezéseket. ennek során: Horváth Zoltán fegyelmi büntetését négyévi, minden jégsport-tevékenységtől beleértve a sporteseménvek látogatását is eltiltásra emelte fel. Az MJSZ elnöksége különösen súlyosnak találta nemcsak a cselekményt, hanem a cselekmény elkövetésének módját is.
Póth
János büntetését az elnökség december 14-ig való eltiltásra mérsékelte, mivel a sportszerűtlenségben ugyan részt vett, de terhére felhozott azon körülmény, hogy a jégen fekvő játékost botjával tettleg bántalmazta, nem nyert bizonyítást.
Treplán
Béla esetében az elnökség tudomásul vette az előzőleg kiszabott fegyelmi büntetést, de magatartását úgy ítélte meg, hogy ismételt fegyelemsértése miatt nem méltó a válogatottságra, és ezért a válogatott keretből meghatározatlan időre kizárta.
A
Magyar Jégsport Szövetség elnöksége figyelmeztetésben részesítette sportszerűtlen magatartásuk miatt az FTC és a Volán jégkorongjátékosait, valamint edzőit és szakvezetőit a csapatok pályán mutatott magatartása miatt.

Dunaferr Kohász serdülői 1982-ben hazai pályán…

Felhasznált képek:
Képes Sport
József Attila Könyvtár

Dunaujvaros