Angol zászló a tanácsházán


A Hírlap – 1995. 07. 22.

Angol zászló a tanácsházán

A magyar városok közül elsőként Dunaújváros lett a Testvérvárosok Világszövetségének tagja. Először Coventry angol várossal, majd Villejuif, francia és Terni olasz városokkal jött létre testvérvárosi kapcsolat. A későbbiekben lett testvérváros a hatalmas acélkombináttal rendelkező Nowa Huta, Krakkó mellett épült lengyel város.

A fenti kép 1960-ban készült az angol delegáció fogadásakor, a régi tanácsház előtt, ahol akkor még magastörzsű rózsafák virágoztak.
A hatvanas évektől kirakatváros volt Sztálinváros. Úgyszólván minden valamirevaló külföldi delegáció kikötött itt. Különösen kedves volt a Coventryből érkezett első angol delegáció.


Testvérvárosi szerződés aláírása Kommunarszk városával

A Bartók Béla Művelődési Ház mellett, a középület előtt gyönyörű virágok nyíltak. A homlokzaton Ruhagyárban készült angol zászlót lengette a szellő.
Öregúr volt a Lord-mayor, elkísérte egy hölgy a városi vezetőségtől, meg egy nyugdíjas városatya, a skót viszki kiváló fogyasztója.
Úttörő zenekar Dobrik Zoltán vezetésével. Túloldalt az óvoda előtt rengeteg ember. Nagy Karcsi bácsi kiterítette a vörös kókusz szőnyeget. Vártuk a delegációt.
Ünnepélyes volt a hangulat. A tömegből kimagaslott a Csöpi.

 A Csöpi

Egyszer csak valaki elkiáltotta magát:
– Patkány!
Sikongva menekültek a nődolgozók az emeletre. A férfiak lezavarták a patkányt az alagsorba. Seprűkkel, partvissal szorították sarokba a vinnyogó állatot. Sikerült ártalmatlanná tenni.
Még jó, hogy a delegáció tíz percet késett.

Hetényi István

Dunaújváros testvérvárosai 2024-ben
forrás: dunaujvaros.hu

A bejegyzés az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

Dunaujvaros