Az aranyérem már ott volt a levegőben


Nemzeti Sport – 2000. december 27.


megjelent: Dunaferr 2000.10.05.

Az év versenyzője: CSOLLÁNY SZILVESZTER

Az aranyérem már ott volt a levegőben


FOTÓ: DANIS BARNA

– Elégedett?
– Miért, nem tűnök annak?
– De, abszolút sikeres ember benyomását kelti. Ráadásul az olimpiai aranyérme mellé a múlt héten megkapta az év legjobb sportolójának járó elismerést is…
– És mérhetetlenül büszke vagyok rá, ekkora megbecsülés még soha életemben nem ért. Persze, úgy vélem, hogy Kolonics Gyuri és mindenki, aki mindent megtett a sikere érdekében, megérdemelné ezt a címet.
– De az idén ön mégiscsak több volt mindenkinél.
– Úgy vélem, a szimpátia döntött, hiszen aranyérem és aranyérem között nem lehet különbséget tenni. Legalábbis én nem tudnék. Nem az a fontos, hogy az idén én több voltam mindenkinél, sokkal lényegesebb, hogy felvésték az én nevemet is a vándorserlegre, hogy valamilyen szinten megmaradok az örökkévalóságnak, és elismerik a munkámat.
– Amit jobban nem is csinálhatott volna. Az idény több tucatversenyéből mindössze kétszer szenvedett vereséget. Hogy lehet ezt bírni?
– Ha az ember fizikailag tökéletesen felkészül, már csak a fejében kell rendet rakni ahhoz, hogy el tudja viselni az esélyesség terhét. Másrészt pedig minden esztendőnek megvan a maga célja, és ha tudod, hogy minden egyes verseny ahhoz az egy nagy célhoz vezet el, egészen másképp állsz hozzá a megpróbáltatásokhoz.
– Az idén minden bizonnyal önt az olimpia motiválta, és biztos, hogy sydneyi aranya volt az év legpozitívabb élménye…
– Inkább azt mondanám, az aranyérem is. Furcsa, de a verseny előtt eltöltött két hetemet Sydneyben semmihez sem tudom hasonlítani. Lementem az edzőterembe, majd kirobbantam az erőtől, a bizonyítási vágytól, és egyszerűen minden úgy ment, mint a karikacsapás. Csodálatos edzéseim voltak, és valahogy már ott volt a levegőben a győzelmem.
– Az esztendő negatívuma pedig feltehetőleg a májusi brémai kontinensviadalhoz kapcsolódik…
– Már ha egy Európa-bajnoki ezüstérmet negatívumként kell felfogni!
– Semmi esetre sem, de jól látható, hogy maradt önben tüske a versennyel kapcsolatban.
– Tüske, az maradt. És most ne beszéljünk a pontozókról és a görög sportdiplomáciáról… Sydney tükrében már tudom, hogy bár teljesen felkészülten utaztam el az Európa-bajnokságra, fejben nem tudtam megfelelni. Valami hiányzott ahhoz, hogy győztes gyakorlatot produkáljak. Az fáj, hogy címvédőként utaztam a versenyre, és pont a görög srác győzött le! Valahogy nem szíveljük egymást. Nem vagyunk haragosok, de a barátomnak sem mondanám Tambakoszt.
– Ez a nagy riválisoknál elfogadható. Igaz, az elkövetkező négy évben a szakemberek szerint inkább az olimpiai bronzérmes Jordán Jovcsevvel fog többet meccselni.
– Igen, én is erre számítok. Jovcsev bivalyerős, és az új kódok erőelem-erőelem kötést írnak elő, ami leginkább neki és nekem kedvez. Ám ki tudja, mit hoz a jövő! A lényeg az, hogy az új gyakorlatom nagyjából elkészült.
– Már csak az edzéseket kell elkezdeni.
– Azzal még várjunk egy kicsit. Előbb még pihennék. Úgy tervezem, hogy január tizedike környékén állok újra csatasorba, ami azért is szükséges, mert márciusban már Világkupákon, köztük a budapesti fordulón kell helytállni. És ugye itthon illene jól szerepelni.
– Ez azt jelenti, hogy nem utazik el a családjával Dél-Afrikába?
– Bár nagyon szerettünk volna egy kicsit együtt kikapcsolódni, egyszerűen nem engedhetem meg magamnak. Az elintézni való ügyek napról napra tornyosulnak előttem, és azzal nem oldom meg a problémáinkat, ha egy hónapra elutazom a világ másik felére.
– És januárban hol kezdi meg az edzéseket?
– Nagyon úgy tűnik, hogy Budapesten, de a részletekről még egyeztetnem kell az egyesületem, vagyis a Dunaferr vezetőivel. Már egy ideje fontolgatom, hogy elköltözöm Dunaújvárosból, hiszen rengeteg minden a fővároshoz köt. Szeretném, ha a kislányom, Szimóna angol nyelvű óvodába járna, a feleségem több munkalehetőség közül választhatna, és itt én is könnyebben mozognék, gyorsabban tudnám intézni az ügyeimet. Ráadásul februártól a József Attila Tudományegyetem budapesti médiaintézetének a hallgatója leszek, tehát mindenképpen szükségszerűnek tartom, hogy Budapesten vagy környékén teremtsünk otthont.
– Vagyis az olimpiai aranyéremért kapott jutalmát házépítésre fordítja?
– Igen, és ez az, ami most a leginkább foglalkoztat. Látja, sikeresnek, elégedettnek mondhatom magam, ám igazából akkor leszek teljes ember, ha végre a saját házamban térhetek nyugovóra.


Dunaferres egérpad Csollány Szilveszterrel /saját gyűjtés

Csollány az év sportolója!

A dunaújvárosiak három kategóriában is a legjobbak között végeztek


Csollány Szilveszter olimpiai győzelme az Év legjobb férfi sportolója címet is eredményezte.

Budapest (mti-DH) – Idén negyvenharmadszor szavaztak a sportújságírók arról, hogy kik az év legjobbsportolói, edzői, csapatai. Amint várható volt, a sydneyi olimpia évében szoros verseny alakult ki, a győzelmet csak ötkarikás aranyéremmel lehetett megszerezni. A dunaújvárosiaknak volt miért örülniük…

A férfiak között Csollány Szilveszter, Kolonics György, Bárdosi Sándor az első három sorrendje. A nőknél Kovács Ágnes végzett az élen, megelőzve Nagy Tímeát és Márkus Erzsébetet. A csapatok rangsorában a férfi vízilabda-válogatott lett az első, a kajak négyes és a női kézilabda-csapat előtt.
A szövetségi kapitányoknál Kemény Dénes bizonyult a legjobbnak, a második Angyal Zoltán, a harmadik Mocsai Lajos. Az év edzői között Sári Nándor győzött, mögötte Limperger István és Udvarhelyi Gábor a sorrend. A fentiekből kiderül, a dunaújvárosiak remek évet zártak, hiszen Csollány Szilveszter és edzője, Limperger István, valamint a női kézilabdázó Simics Judit, Radulovics Bojana, Balogh Bea révén ott voltak a díjazottak között a mieink. (De mi idevesszük Siti Beátát is, aki az olimpia előtt nem sokkal szerződött Dunaújvárosból Dániába.)
Az Év női sportolója: Kovács Ágnes úszó, 2. Nagy Tímea vívó, 3. Márkus Erzsébet súlyemelő.
Az Év férfi sportolója: Csollány Szilveszter tornász, 2. Kolonics György kenus, 3. Bárdosi Sándor birkózó.
Az Év csapata: Férfivízilabda-válogatott (Kósz Zoltán, Székely Bulcsú, Märcz Tamás, Varga Zsolt, Kásás Tamás, Vári Attila, Kiss Gergely, Benedek Tibor, Fodor Rajmund, Szécsi Zoltán, Steinmetz Barnabás, Molnár Tamás, Biros Péter), 2. Kajak négyes (Kammerer Zoltán, Storzó Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor), 3. Női kézilabda-válogatott (Farkas Andrea, Zsemberyné Simics Judit, Nagy Anikó, Pádár Ildikó, Deli Rita, Radulovics Bojana, Pigniczki Krisztina, Farkas Ágnes, Kántor Anikó, Siti Beáta, Kökény Beatrix, Pálinger Katalin, Lőwy Dóra, Kulcsár Anita, Balogh Beatrix).
Az Év edzője: Sári Nándor, kajak, 2. Limperger István, torna, 3. Udvarhelyi Gábor, vívás.

Megjelent: Dunaújvárosi Hírlap – 2000. december 20.

 

Névjegy

CSOLLÁNY SZILVESZTER

Született: 1970. 04. 13.
Szerep: gyűrű
Egyesülete: Dunaferr
Edzője: Limperger István
Legjobb nemzetközi eredményei: olimpiai bajnok (2000), olimpiai ezüstérmes (1996), olimpiai 6. (1992), négyszeres világbajnoki ezüstérmes (1992, 1996, 1997, 1999), Európa-bajnok (1998), Európa-bajnoki ezüstérmes (2000), Európabajnoki bronzérmes (1990, 1992, 1994), Világkupagyőztes (1998, 2000)
Legjobb hazai eredményei: hússzoros magyar bajnok

Csollány Szilveszter 1970-2022

A bejegyzés az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

Dunaujvaros