Sándor Péter másodszor lett F-3-as világbajnok


Dunaújvárosi Hírlap – 2001. szeptember 18.

Sándor Péter másodszor lett F-3-as világbajnok

Kovács László ezüstérmes az Európa-bajnokságon


Sándor Péter az utolsó futamon biztosította be második világbajnoki címét a Formula-3-as pilóták mezőnyében

Dunaújváros (A. Gs.) – Európa több városában is rendeztek a hétvégén motorcsónak-versenyt. A dunaújvárosi pilóták három helyszínen is érdekeltek voltak. Portugáliában Sándor Péter másodszor is világbajnok lett.

Ami a legfontosabb: Sándor Péter, a Dunaferr-EMA-Power Team pilótája megnyerte a Formula-3-as világbajnokság zárófulamát. A Portugál Nagydíjon szerzett győzelme azt jelentette, hogy az összetettben az élre került, így másodszor lett a dunaújvárosi sportoló az F-3 világbajnoka. Klubtársa, Cserni Béla technikai problémák miatt föladta a küzdelmet, ezért nem tudta megtartani összetettben harmadik helyét, végül a negyediken zárta a vébét.
Kovács László, a Dunaújvárosi Vízi SC versenyzője Franciaországban a Formula-4-es Európa-bajnokság utolsó futamán vett részt. Kovács másodikként ért célba, és a pontversenyben is második lett Pedro Gonzales mögött.


Dunaújvárosi Vízi Sport Club hajója /fotó: József Attila Könyvtár

Arról már beszámoltunk, hogy Dunaújvárosban O-500-as világbajnokságot valamint magyar bajnoki futamokat rendeztek a Dunaújvárosi VSC és a Magyar Motorcsónak Szövetség jóvoltából.
A hétvégi eseményeket dr. Sándor Péter, a DVSC szakosztályvezetője értékelte:
– Az 0-500-as hajóosztály a papucshajók között Formula-1-es kategóriának számít. Tizenhárom ország huszonhárom pilótája nevezett a világbajnokságra. A mezőnyt, mint ahogy az várható volt, az olaszok uralták, az első két helyen az ő képviselőjük végzett. Sajnos a mieink elmaradtak a várakozástól, igaz, ebben a technika is besegített, hiszen rengeteg problémával küszködtek. De szerintem a versenyzők fölkészülése sem volt megfelelő, a gyengébb teljesítménybe még az is beszámíthatott, hogy a szezon végén vagyunk, a pilóták, a szerelők már fáradtak, összességében azonban szép versenyt láthattunk.
– A világbajnokság mellett magyar bajnoki futamokat is rendeztek az öbölben. Mennyire elégedett a dunaújvárosi versenyzők teljesítményével?
– Sportolóink a várakozáson alul szerepeltek, könnyedén vették az utolsó futamot. Ennek köszönhető, hogy Galovics elvesztette az aranyérmet. Egyáltalán nem vagyok azzal elégedett, amit a hétvégén a versenyzőinktől láttam.

Eredmények

O-500-a világbajnokság:
1. Daniele Roda (olasz)
2. Bacchi Mauro (olasz)
3. Tony Sallis (brit)

11. Bodor Péter

Magyar bajnoki futamok, dunaújvárosi versenyzők
T-250:
1. Sándor Csilla
2. Kisari Gábor
3. Gősy Gergely
(mindhárom DVSC)

OSY-400:
3. Ticska Erzsébet (DVSC)

S-500:
1. Varsányi Viktor
2. Tóth Gábor
3. Scerbmij Szergej
(mindhárom DVSC)

T-550:
2. Galovics László (DVSC)
3. Lengyel László (DVSC)


Fejér Megyei Hírlap – 2001. szeptember 21.

Két pont, egy csavar, bukás, és második cím


Ifjabb Sándor Péter: rossz előjelek után győzelem

Dunaújváros (sis) – Ifjabb Sándor Péter Portugáliában másodszor lett a motorcsónakosok Formula–3-as osztályának a világbajnoka. Négy év alatt két első, egy harmadik és egy ötödik helyet tudhat a magáénak.
– Ilyen nyugodtan még sohasem vártam a verseny kezdetét – mondta a bajnok. – Csak nyerhettem azon a hétvégén, mivel az eredménytől függetlenül a második helyem teljesen biztos volt, az elsőtől meg két pontra voltam lemaradva. Ez pedig csak a vezető helyen álló pilótát – Jamie Stallardot – zavarhatta, ő elveszthette, én meg csak megnyerhettem a vb-t.
– Az ám, de technikai sportról lévén szó, egy apró csavar hibája elég lehet a bukáshoz…
– Az apró csavarral telibe talált! A szombati napon egy edzés volt, s az ötödik körben két csavar kiesett a motorból, mire az kiszakadt a helyéről. Egy portugál segített, s csapatom tagjai – Árpi, Gyuszi, Tomi – 8 óra alatt 700 kilométert utaztak, hogy pótlást hozzanak, s el tudjak indulni. Köszönöm nekik. A másnapi időmérőn buktam, a motor vizet kapott, tönkrement, így vadonatúj, bejáratlan motorral indultam. Ezután már tényleg csak nyerhettem.
– És…?
– Nyertem.
– Jövőre jöhet a Formula-2?
– Még csak tesztelem ezt az osztályt, tárgyalunk róla, ám valószínűleg marad a Formula-3.
– A harmadik világbajnoki címmel?
– Jó lenne, de erről nem lehet előre beszélni, annyira kiszámíthatatlan minden. Elég egy futamon egy apró hiba, és vége az esélynek. Indulok, s a legjobb eredményt akarom elérni.


Sándor Péter futamgyőztes Dunaújvárosban 2000-ben /forrás: Hajó

Dunaujvaros