Sugárúti Fesztivál

Idén, július 2-3.-án egy új fesztivál keretében felélesztjük Dunaújváros és a Vasmű út elfeledett értékeit!

Egykor a város ezen útján összpontosult Dunaújváros esszenciája; az elegáns hangulatú, színes kirakatokkal csalogató sugárút hétvégi délutánokon benépesült szépen felöltözött dunaújvárosi családokkal. A társasági élet különleges, meghatározó helyszíne volt.
Rengeteg kulturális értéket fedezhetünk itt fel, melyek egy része már feledésbe merült. Célunk, hogy ezeket felelevenítsük, miközben olyan új értékekre is lelünk, amelyek meghatározhatják, milyen Dunaújvárosban szeretnénk élni a jövőben. Ha úgy érzed, hogy a ház, amelyben laksz, annak környezete, esetleg lakói eddig felfedezetlen értékeket rejtenek, melyeket szívesen bemutatna, Rád van szükségünk!

Sugárúti Fesztivál – Mit is jelent ez?

A Vasmű út különböző pontjain létrejövő programok, előadások, vetítések, gyerekjátékok, kiállítások, koncertek, vendéglátás és nosztalgia beszélgetések élettel fogják megtölteni a köztereket és a Vasmű úti házakat.
Olyanok jelentkezését várjuk, akik szeretnék megmutatni a Vasmű út mentén és a lakóhelyükben rejtőző értékeket.

Ha az alábbiak közül valamelyik esetében magadra ismersz, örömmel fogadnánk jelentkezésed:

 • Vasmű úti lakó vagyok és úgy gondolom, a ház, amelyben lakom (akár a bejárat, egy-egy ablak, vagy a tető) izgalmas helyszínt biztosíthat egy közösségi eseménynek vagy csak szívesen megmutatnám a nagyközönségnek, elmesélném a történetét.
 • Vasmű úti lakó vagyok, és van egy programötletem, amit szívesen megvalósítanék a házamban!.
 • Dunaújvároshoz kötődő művész / zenész / kulturális programszervező / lelkes városlakó vagyok és van olyan programötletem, amit szívesen megvalósítanék a Vasmű út valamelyik közterületén vagy középületében!
 • Nincs konkrét programötletem, de szívesen vennék részt a Sugárúti Fesztivál megvalósításában, ezért szeretnék önkéntesként csatlakozni!

Ha magadra vagy egy kedves barátodra, szomszédodra ismertél a felhívásban, ne habozz, csatlakozzon a kezdeményezéshez! Legyél részese egy új fesztivál megteremtésének, a Vasmű út ünnepének!

Az első találkozón szeretnénk személyesen is megismerni, hallani az ötleteit, történeteit. A programok létrehozásában elsősorban Rád számítunk, de azért vagyunk itt, hogy a szükséges segítséget megadjuk hozzá, és hogy együtt találjuk ki veled, hogyan is tudnánk a fejedben lévő gondolatokat ténylegesen megvalósítani.

Várjuk jelentkezésed az alábbi űrlap kitöltésével május 5-éig,
meghosszabbítva május 19-ig!

/új ablakban nyílik meg/

Bármi kérdésed lenne, lépj bátran kapcsolatba velünk: danurb@kek.org.hu

 

Kik a szervezők?
A projekt a DANUrB + Program támogatásával valósulhat meg, melynek célja, hogy szorosabb kapcsolat alakuljon ki a Duna-menti közösségek között, és felfedje a régió egyedülálló szépségét, kulturális- és épített örökségét. A Duna mentén 6 országban önkormányzatok, civil szervezetek, kulturális és oktatási intézmények, szakemberek segítségével dolgoznak az élhetőbb Duna régióért. E program keretein belül valósul meg idén első alkalommal a Sugárúti Fesztivált Dunaújvárosban.
A Sugárúti Fesztivált a Kortárs Építészeti Központ és a helyi kulturális szervezetek közösen szervezik meg. Célunk, hogy hagyományt teremtsünk és a következő években egyre többen és többen csatlakozzanak a kezdeményezéshez. A program partnerei:

 • Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros
 • Intercisa Múzeum Dunaújváros
 • József Attila Könyvtár – Dunaújváros
 • Dunaújváros Mesél blog
 • Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány

A Sugárúti Fesztivál a Future Perfect – Építészfesztivál részeként kerül megrendezésre, mely az Építészfórum, az Építész Szakkollégium és az EASA, valamint a DANUrB+ Program kollaborációjának eredményeként jöhet létre.
További információ a Future Perfect – Építészfesztiválról:

 https://epiteszforum.hu/epiteszfesztival-future-perfect–osszemuveszeti-alkototabor
https://www.facebook.com/epiteszfesztival/
https://www.instagram.com/epiteszfesztival/

Társszervezők:

 • DANUrB
 • Építészfórum
 • Építész Szakkollégium
 • Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros
 • Intercisa Múzeum Dunaújváros
 • József Attila Könyvtár – Dunaújváros
 • Dunaújváros Mesél blog
 • Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány

2022. július 2-3. Sugárúti Fesztivál

Dunaujvaros