Lebegő ellenállások

Móder Rezső művészetét több irányból is meg lehet közelíteni. Nehéz is pontosan beazonosítani, hiszen a művészeti elemek, a művei körbe érnek, szobrain zenélni lehet, versei egészen egyedi formát kapnak, vagy éppen a festészete, alkotásai elevenednek meg egy egészen új síkon. Festészet, szobrászat, zene, irodalom, performance előadások, vasgyári élményfröccsök. Kortárs művészet, értékteremtés a semmiből, valami egészen különleges világ megalkotása. Ez Móder sajátságos világa.

1993-as szombathelyi kiállítása apropójából az alkotó művészetéről:

Szférák, kozmikus időutazás, találkozás történelmi alakokkal, tárgyakkal, leginkább valami egészen egyszerű formába csomagolt jelképekkel. Nem utolsó sorban zenélő szobrai életre is kelnek, hiszen ezeket a tárgyakat ha nem is kell, de lehet kalapálni, ütögetni, amolyan interaktív élményszerzés, művészet testközelből.


Móder Rezső – Objektversek


Móder Rezső vasszobrai


Móder Rezső

Befogadás, megértés, elfogadás…

Június 26-án a Művészetek Éjszakája programsorozat a Kortárs Művészeti Intézetben Móder Rezső művészetére épült fel. Zsinka Gabriella művészettörténész, művészeti vezető tényleg remek tárlatvezetésén ismerkedhettünk meg ezzel a nem mindennapi életművel, és természetesen magával az alkotóval is, hiszen velünk volt, művei, és érdeklődő közönsége körében. Aki kihagyta, sajnálhatja, de a kiállítás még egészen a hónap végéig látható, így tényleg csak arra bíztatnám az olvasókat, ha tehetik, ne hagyják ki ezt a kiállítást, és nem utolsó sorban, egy kicsit igazán büszkék lehetünk városunk Munkácsy-díjas művészére…

Móder Rezső: Lebegő ellenállások

Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros

meghosszabbítva, szeptember 17-ig
hétfőtől szombatig: 10.00-18.00

Zsinka Gabriella ajánlója

A Kortárs Művészeti Intézetben nagyszabású retrospektív kiállítás nyílt Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművész munkáiból. A tárlat nem csak izgalmas keresztmetszetet ad a művész életművéből, de Dunaújváros fennállásának hetvenéves jubileumára is reflektál, hiszen Móder Rezső életművének formálódásában meghatározó szerepet játszott egy fizikai, szellemi- és lélektani szempontból egyaránt Dunaújvároshoz köthető forráskincs.

“A vas, a vasgyár, Dunapentele, Sztálinváros, Dunaújváros öröksége is átitatja ezt a Móder-féle összművészetet, amelynek mélyén archaikus indíttatások rejtőznek, s amelyet a modern technika vívmányai is inspirálnak….Bartók Béla és Kodály Zoltán vasgyári üzemlátogatása …valószínűleg csak a játékos fantázia szüleménye lehet, ám az ősi elemeket hordozó munkadal nagyon is élő eleme a XX. századi zeneszerzőink munkásságának. És van itt még egy megfoghatatlan, különös tényező, elem, dimenzió; az idő. Móder Rezső időtengelyeket követ és teremt, épít, lázas igyekezettel próbálja megragadni a meg nem ragadhatót; konstrukciói a folytonos elmúlás elleni reménytelen küzdelem emlékművei. …”

(Wehner Tibor)

Móder Rezső Dunaújváros képzőművészeti életének emblematikus alakja; aki művei létrehozása, egy gazdag és koherens művészi pálya beteljesítése mellett évtizedeken át napjainkig aktív, kiemelkedő szerepet vállalt a városban élő fiatalok vizuális nevelésében, a kortárs képzőművészet és kultúra megismertetésében és népszerűsítésében. Móder Rezső átfogó egyéni kiállítása mindezek mellett azért is figyelemre méltó esemény, mert a bemutatón első alkalommal találkozhat a közönség a művész utóbbi években készült, új munkáival.
Noha a Múzeumok Éjszakáján sikerrel túl vagyunk, a Móder-életműhöz és a kiállításhoz kapcsolódó programok sora azonban nem ért véget: hamarosan a Vasmű úton felállított, Móder Rezső tervei alapján, négy képzőművész – Rohonczi István ROHO, Molnár János, Nemes Ferenc és Nyitrai Mihály – együttműködésében megvalósult különleges szobor-projektnek szentelünk egy kerekasztal-beszélgetést, melynek apropóját a szobor felállítását övező negatív kommenthullám adta. Ezt követően pedig a kiállítás katalógusának bemutatójára várjuk majd szeretettel az érdeklődőket. Részletekkel hamarosan a Kortárs Művészeti Intézet honlapján jelentkezünk!

Kortárs Művészeti Intézet- Dunaújváros

Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros

Képek a tárlatvezetésről:

 

Dunaujvaros