The Armed Man

Már hetek, hónapok óta zajlottak az énekkari próbák, mégis tudtuk, hogy a helyszínen, az épp koncertteremmé avanzsált sportcsarnokban valami egészen más, új élményekkel fogunk gazdagodni. Hollerung Gábor vezette Dohnányi Zenekarral zenélni amúgy sem mindennapi dolog, az ország (és a világ) egyik legsikeresebb, legismertebb szimfonikus zenekara. Tegyük gyorsan hozzá, a műsor sem volt az, és mindez csak egy mérföldkő volt, hogy nem sokkal később az Egyesült Államokban szerepelhessen a csapat, képviselve a magyar, illetve a dunaújvárosi kóruséletet.
2012 június 3-án a műsor első felében Karl Jenkins The Armed Man című műve szólalt meg, majd a folytatásban filmzenei összeállítással kedveskedett a műsor összeállítója az amúgy telt házas koncert nézőinek, hallgatóinak. Ilyen koncert  pedig azóta sem volt Dunaújvárosban!


főpróba az előadás előtt

Hat kórus és a Budafoki Dohnányi Zenekar tolmácsolta a Dunaújvárosi Sportcsarnokban Karl Jenkins The Armed Man – Mass for Peace (A fegyveres ember – Mise a békéért) című művét. Drámai erővel dübörög és éteri ívekkel simul békévé: a muzsika csodája és az együttműködés diadala volt!

dunaujvaros.com /2012

felejthetetlen élmény

Jubileumi, közös ünnep

Kezdjük egy jubileumi bekezdéssel: a város egyik meghatározó önszerveződő kulturális közösségeként fennállása 60. évfordulóját ünnepli a Dunaújvárosi Vegyeskar, aligha véletlen hát, hogy a Horváth Péter irányította együttes igyekezett méltó módon ünnepelni az évfordulót. A Carmina Burana és Verdi Requiem című remekműve volt a mérce és a példa arra, hogy a város zeneszerető közönsége “megmozdítható” egy sportcsarnokban rendezendő hangversenyre — igaz, ehhez talán a korábbiaknál is nagyobb összefogásra volt szükség. E téren viszont nem lehetett ok a panaszra: egyfelől a korábbi szakmai kapcsolat érett közös koncertben kontúrosodó együttműködéssé a Budafoki Dohnányi Zenekarral — amelynek vezetője, Hollerung Gábor Liszt-díjas karnagy a több dunaújvárosi zenei tábor után örömmel vállalta az közreműködést a jubileumi gálán –, másfelől a város kórusai felé is merészen nyitott a vegyeskar. Olyannyira sikeresen, hogy a vasárnapi hangverseny a dunaújvárosi kóruskultúra örömünnepévé lett — minden számottevő együttes, beleértve a középiskolák kórusait szerepet vállalt a hangverseny sikerében. És azzal, hogy a házigazda vegyeskar mellett a Dunaújvárosi Bonavox Nőikar, a Viadana Kamarakórus, a Széchenyi István Gimnázium Vegyeskara, a Rudas Kamarakórus és a Bánki Kamarakórus tagjai is színre léptek, nemcsak folytatták, de meg is koronázták az elmúlt esztendők szoros kötelékeinek sorozatát – aligha véletlen, hogy a koncertet követő műhelybeszélgetésen Hollerung Gábor országos viszonylatban is kiemelkedőnek ítélte az énekkarok együttműködését.

dunaujvaros.com /2012

Dunaujvaros