Régi dunapentelei történetek V. kötete – Megőrizni és továbbadni

“A mesélést nem hagyom abba”

Megőrizni és továbbadni

Ha a pentelei hagyományok kerülnek szóba, sokan gondolnak Schlitterné Nyuli Annára. Hosszú évekkel ezelőtt kezdte el gyűjteni, illetve papírra vetni a helyi népszokásokat. Parasztszülők gyermekeként nőtt fel, munkáiban az ő világukat örökíti meg. Nyugdíjazása előtt nem sokkal végezte el az általános iskola 7-8. osztályát. Itt figyeltek fel tanárai az íráskészségére, tőlük kapta az első biztatást gyűjtőmunkájának folytatásához. Helytörténeti írását tavasszal vásárolta meg az Intercisa Múzeum. A múzeumban tartott irodalomóra keretében mesélt a napokban a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóinak a régi Penteléről.
– Úgy hallottam, nagyon jól sikerült ez a beszélgetés. Honnan ez a mesélőkedv?
– Nagyon szép és nagyon boldog gyerekkorom volt. Tanyán laktunk, de annak az életnek is megvoltak a szépségei, örömei. Amikor – már felnőttként – elvesztettem a szüleimet és a városba költöztünk, még erősebben kötődtem az emlékeimhez. Rémülten vettem észre, hogy egyre kevesebb marad szüleim világából, hogy a régi tárgyak szerepét új, modern dolgok veszik át, s az újfajta élethez új hagyományokat teremtenek az emberek. Nem vagyok ellensége az újnak, de hiszem, hogy a fejlődéshez ismerni kell a múltat is. Így aztán mesélni kezdtem.
– Hogyan fogadta a környezete?
– Eleinte azt mondták, ezekre a régi dolgokra nem kíváncsi a kutya sem. Még a gyerekeim is megmosolyogtak néha. Ma már gyakran előfordul, hogy írásaimmal, vagy egy-egy emlék felidézésével könnyeket csalok a penteleiek szemébe…
– Rengeteg írott anyaga gyűlt össze már eddig is. Mi van még a tarsolyában?
– Most a Petőfi iskolának állítottam össze egy kétszáz oldalas anyagot, és kiveszem a részemet a Pentele Baráti Kör munkájából is. A mesélést sem hagyom abba, s ha hívnak, örömmel teszek eleget a kérésnek. Ismerje meg minél több fiatal elődeink, a hajdan itt élő parasztok életét, szokásait.

– ksa –

Megjelent: Dunaújvárosi Hírlap – 1985. november 12. 

Történelem másik nézetből – Panni néni történetei

Sajnos Panni néni már nem mesélhet nekünk személyesen, de történeteiben tovább él, velünk van. A Régi dunapentelei történetek könyvsorozatának most megjelenő 5. kötete már kapható, megvásárolható, újabb történetekkel tudjuk felidézni pentelei igen gazdag múltat.

Aki szeretné megvásárolni az 5. kötetet, akár a többi már megjelent résszel együtt, most szombaton délután 1 és 4 óra között a Dunai Kincses Kert Helyi Termelői és Kézműves Piac rendezvényén, a Szalki-szigeten megteheti. Ha esetleg ez nem lenne jó időpont, hétköznaponként 8 és 17 óra között a Rolling Nyomdában is megvásárolhatóak a kiadványok. Az új kötet ára 2800 Ft, a régebbi kötetek ára egységesen 2400 Ft, de januártól ezeknek az ára is emelkedni fog. További lehetőségekről, bővebb információkért, vagy akár a következő kötet támogatásának lehetőségeiről  a toni_cards@hotmail.com email címen lehet érdeklődni.

KÖSZÖNJÜK PANNI NÉNI!


Régi dunapentelei történetek – az öt kötetesre bővült sorozat

Képek a kiadványokról: Eva Coletti

Dunaujvaros