Csapolás


Fejér Megyei Hírlap – 1981. augusztus 15.

Csapolás


Tegnap éjjel (1981. augusztus 14-én) fél egy előtt két perccel lecsapolták a Dunai Vasműben az első,
konverterben gyártott acélt. Az új üzem tehát megkezdte a termelést, jóval a kitűzött határidő előtt.
Fotó: Füst László

Vajon mit álmodtak ők kétszázan tegnapra virradó hajnali szendergésük rövid néhány órájában? Mit álmodhatott dr. Szabó Ferenc, a Dunai Vasmű vezérigazgatója, dr. Répási Cellért, aki a múlt öt évben, de különösen az utóbbi hónapokban szinte már rögeszmésen hajtotta az építés-szerelés ütemét? Mit álmodott Carri Sapiro, a Dunaújvárosban épült konverter acélmű főtervezője és a másik negyven itt tartózkodó szovjet szakember? Mit álmodott Raabe Imre, a Dunai Vasmű fejlesztési főmérnöke, Tuboly János, a beruházási főosztály irányítója a tervezőkkel és a kivitelezőkkel vívott szikrázó szócsaták emlékével? Mit álmodott tegnapra virradó ernyedt szendergésében Szabó József, a konverter acélmű régen kinevezett részlegvezetője, Bánkúti János, az üzem vezetője, Magyar István, az üzem főtechnológusa, dr. Hanák János, a vállalat vezető technológusa, Hurtony István, Hauzer Ferenc fúvatásvezetők, Bessenyei György első olvasztár? Mit álmodtak az első csapolás élménye után mindössze 3-4 órára zsugorodott hajnali pihenésük idején a KOGÉPTERV tervezői, a kivitelező vállalatok vezető szakemberei, az acélgyártók, ők vagy kétszázan, akik öt éve fel-felbukkanó álmukat tegnapra virradóra a valóságban élhették át?
Ez a nap is elérkezett: 1981. augusztus 13.


Érdeklődők sokasága várja a nagy eseményt, az első csapolást a felépült konverter acélműben

14.50: A hozaganyag bunkerekből az alig három napja elkészült vadonatúj konverterbe hullatják a berendezés felfűtéséhez szükséges első tonna kokszot.
15.00: Az acélolvasztárok fahasábokat szórnak a konverter – innen a vezérlőfülkéből feneketlennek látszó – gyomrába a koksz begyújtása végett.
15.05: Olajba áztatott égő rongybálát löknek a konverterbe, majd utána engedik az oxigénlándzsát is.
15.15: Felvonják a lándzsát. Valahol a magasban szerelőket hívnak. A lándzsával nincs minden rendben.
18.30: A jobb oldali lándzsát a konverterbe engedik, megkezdődik a délután beadott tüzelőanyag lángraélesztése. Kezdődik a konverter felfűtése.
19.00: 500 kiló koksszal fokozzák a láthatatlan lángok étvágyát, majd félóránként újabb 500 kilókat adnak hozzá, így szól a felfűtési utasítás.
19.51: Csendes nyikordulással elindul a nyersvasastszállító kocsi – egyelőre az üres üsttel – az átrakóhely felé.
19.52: Két üstben vasúton megérkezik a folyékony nyersvas a szomszédos Martin-acélműből.
19.58: Megmozdul az acélüst is és csendes siklás után elfoglalja helyét a konverter alatt.


Kezdődik a vas acéllá alakítása, az oxigénnel történő fúvatás. A vezérlőfülkéből Magyar István főtechnológus és
Hurtony István fúvatásvezető irányítják – számítógép segítségével – a folyamatot.

19.59: A vezérlőfülkében elhelyezett számítógép képernyőjén megjelennek a szükséges adatok: széntartalom 4,2 szilícium 1,3, mangán 1,3, foszfor 0,1, kén 0,015, nyersvashőmérséklet 1230 fok, acélhőmérséklet 1675 fok, acél széntartalom 0,09, adagsúly, hulladék… És a gép javaslata: 7807,76 normálköbméter oxigén, 16,3 tonna mész és 1,88 tonna érc adandó hozzá a kívánt acélminőség megvalósulása érdekében.
20.44: Az utolsó 500 kilós kokszadagot is beadagolják, amit a konverter sárgás füsttel nyugtáz.
21.05: A folyékony nyersvasat átöntik az adagoló üstbe. Füstfelhő, lángtenger, szikraeső. Bíbor lehelet.
– Józsikám, bírod még?
Kuharcsik József olvasztár reggel 6-ra jött dolgozni, ledolgozta 14 óráig tartó műszakját, már a második műszak is véget ért, ő itt van.
– Most már nem adom fel koccanásig.
21.51: Az előmelegítés befejeződik. Kiemelik a konverterből az oxigénlándzsát. A konverter és a vezérlőfülke között a daru roppant horogán libegve megjelenik a hulladék-adagolókanál, a “rakéta”.
21.52: Megmozdul a konverter, majd 45 fokban megdől az acéloldal felé. A felszálló kékesszürke füstfüggönyön átbíborlik az átforrósodott falazat.
21.53: A rakéta lassan a megdöntött, több, mint 6 méter magas edény fölé úszik. A vezérlőfülkében és odalenn a pódiumon elcsitul a bábeli hangzavar.
21.55: Az adagolókanálból dübörgő csusszanással ömlik a 26 tonnányi vashulladék a konverterbe.
22.00: A konvertert megbillentik mindkét oldalra, hogy a hulladék egyenletesen helyezkedjen el az alján.
22.12: A kazán egy hegesztési varrat mellett kifújja a gőzt. A nyersvas addig nem adható be a konverterbe, míg meg nem javítják. A hegesztők már a helyszínen vannak. Valahonnan a magasból lehulló szikrák jelzik, hogy már dolgoznak is a hiba elhárításán.
22.15: A nyersvas adagolóüst 114,4 tonnás terhével lassan a magasba emelkedik.
22.21: Bessenyei György első olvasztár mintát merít a nyersvasból a négyméteres mintavevő kanalával.
22.25: A hegesztők elkészülnek a kazánnal. Mehet a nyersvas a konverterbe. Már billen is a roppant edény, hogy befogadja a vasat.
– Figyeljen az egész rendszer – szól Mudra József, a kazánosok vezetője a mikrofonba, hangját többszörös hangerővel verik vissza a mindenütt elhelyezett hangszórók.
22.27: Szemtől szembe. A konverter sárgásan vöröslő torka és az ezüstös nyersvasast. A kiömlő vas rőt fénybe vonja a körülállókat. A konverter zubogva nyeli táplálékát.
– Ezt nagyon szépen beöntötte – jegyzi meg valaki mellettem. Valóban. Mintha a darus évek óta ezt gyakorolta volna. Másik oldalamon is valami hasonlót mondanak – oroszul.
22.35: Néhányszor ismét megbillentik a konvertert mindkét irányba.
– Minden jó – csendül most egy női hang a hangszóróban. Odalent a pódiumon szovjet, osztrák és magyar szakemberek a konverter alját vizsgálják: bírja-e a roppant terhet? Bírja. Minden rendben.
22.44: Néhányszor a fémfürdő fölé engedik az oxigénlándzsát, majd ismét felemelik. Igyekeznek pontosan beállítani a fürdő és a lándzsa közötti 1,2 méteres távolságot.
22.51: Mehet az oxigén! Megy. Éles sípolással érkezik. A konverter száján szikrakoszorútól ölelt görögtűz nyílik.
– Csapágy hőmérséklet?
– Rendben.
– Exhausztor?
– Minden rendben.
22:55: A fúvatás 8. perce.
– A következő 3-5 perc a legkritikusabb. Már nagyon intenzív a reakció. Ha tovább fokozódik lágyítani kell a fúvatást, mert kidobhatja a fémet is. – Dr. Hanák János vállalati főtechnológus kékszínű üvegen át vizsgálja a lángot.
– Már visszavettük 1,1-re – jelzi Horváth Tamás önálló technológus – nem rossz.
– Most már semmi baj nem lehet – nyugtat a főtechnológus. – A kritikus időszakon túl vagyunk, a többi már csak idő kérdése.


A laboratóriumi vizsgálat eredménye: jó az acél. Oldalra billentik a konverter testét és a csapolónyíláson át
az üstbe folyik a dunaújvárosi konverter acélműben készített első nagy tisztaságú konverter acél

23.26: Salakoldalon csordulásig billentik a konvertert. A mintavevő pajzskocsi szinte rágördül a nyílásra. A mintavevőkanál ismét Bessenyei György kezében.
23.30: A konverter ismét alaphelyzetben. Kis zavar a mészellátással. Már dolgoznak rajta. A fúvatás folytatódik.

1981. augusztus 14., péntek.
0.01:
Sivítás, lándzsa le, figyelem, fúvatás.
0.13: Kiemelik az átizzott oxigénlándzsát. A fúvatás befejeződött. Befejeződött?
0.14: A mintavevő kocsi ismét elindul pokoljárására.
– Most dől el, hogy folytassuk-e, vagy már kész az adag – Magyar István a konverter acélmű főtechnológusa valamelyest fellélegzik. Tizennégy órája nem mozdult el a kezelőpulttól.
Vologya Szimatyin fúvatásvezető tanácsadó nem várja be a laboratórium jelentését. Tapasztalt acélgyártó. Előre döfött hüvelykjével jelzi, jó az adag.
0.20: A minta kiértékeléséig még egy kis fúvatás nem árthat.
0.22: Kész az adag. Kész az első konverter acél. Az olvasztárokon vadonatúj munkaruha, hófehér sisak, patyolat azbesztkesztyű, ezüstösen csillogó hőálló csizma. Ünnepi alkalom.
0.27: Lassan acéloldalra billen a konverter.
0.28: Csapolunk. Ügyetlenül leplezett gombóc a torkokban. Boldog intések, a múlt öt év vitáit feledtető mosolyok, forró kézszorítások.
0.37: A merőben új eljárással készült 116 tonna nagy tisztaságú acél csendesen elindul a folyamatos öntőműbe, hogy reggelre észrevétlenül beépüljön a kohászati vertikum életébe.

Juhász Béla

A bejegyzés az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

Dunaujvaros