Egy délután Petőfi Sándor dalaival

“A zene és nemzeti költőnk kevésbé ismert, mégis fontos kapcsolódását tárja fel a Kreatív Zenei Műhely vadonatúj zenei előadásában Petőfi dalai címmel. A Petőfi-emlékévre elkészült, igényesen összeállított zenei műsor 3-100 éves korig garantáltan mindenkinek tartalmas és szórakoztató kikapcsolódást nyújt.
A Petőfi dalai című előadás interaktív ráhangolódással indul, a zenészek bevonják a nézőket, ütőhangszereket adnak a kezükbe, közös éneklésre buzdítják őket. Petőfi gyermekkoráról esik szó, hogyan került kapcsolatba bizonyos dallamokkal és a muzsikával. Kodály és Bartók is megjelenik a műsorban, hiszen e két zenei óriásunk munkássága szervesen kapcsolódik a témához. Ők ketten azt szerették volna ugyanis megvalósítani a zenében, amit korábban Petőfi és Arany kezdett el a költészetben.
Népies helyzetdalok is megszólalnak, melyekből Petőfi többet is írt a nemzeti öntudatra ébredés időszakában, ilyen például a Befordultam a konyhára című nagyon ismert dal. Nem marad ki a műsorból ez utóbbi alkotás sem, mint ahogy a megzenésített Petőfi-versek mellett az úgynevezett népdallá vált költemények sem. Az előadás folyamán nemcsak a költő zeneisége, kedvenc hangszerei kapnak főszerepet, hanem a természethez, állatvilághoz való kötődése is. Talán nem mindenki tudja, de Arany János több Petőfi versre is írt dallamot, a hallgatóság ezeket is megismerheti.”

PETŐFI SÁNDOR DALAI – zenés előadás

Előadó: FERGE BÉLA zenetanár
Közreműködnek: Farkas Judit – ének,
Nagy Salamon – brácsa, Raffai Péter – zongora

2023. május 2. kedd 17 óra

Az előadás előtt lesz a PETŐFI MA versíró pályázat eredményhirdetése.

Bővebben az eseményről:

PETŐFI SÁNDOR DALAI – zenés előadás eredményhirdetéssel

Dunaujvaros