Utószó – Spiró György

Kortárs

2022. november 8-án 18:00 órakor

a Kortárs Művészeti Intézet, valamint a Kálvin János Református Gimnázium és Általános Iskola vendége

Spiró György

Kossuth- és József Attila-díjas magyar író, költő, irodalomtörténész és műfordító

lesz.

A drámaíróval Gyurkity Kata és Gyöngyössy Csaba beszélget két legfrissebb kötetéről, életművéről.

A Mikor szabad ölni? (2021) rövid, fanyar, szellemes, esszéket tartalmazó kiadványában Spiró „gyerekkorának fontos olvasmányélményeiről, meghatározó szellemi találkozásairól, színházi műhelytitkokról, egyszeri művészeti csodákról és visszatérő politikai trükkökről, végül a különlegesnek tűnő járványok általános társadalmi-történelmi következményeiről” mesél az olvasónak, nemegyszer fanyar, ironikus hangnemben.

A Sajnálatos események – Két tragédia közjátékkal Kádárról (2020) című kötet, Főtitkárok című tragédiája ma is látható a Katona József Színházban, Zsámbéki Gábor rendezésében, melyről a szerző így nyilatkozik: „Váratlanul jöttem rá 2019 végén, hogy Kádár János, akinek a XX. század második felének magyar történelmében végig fontos, időnként pedig meghatározó szerep jutott, feltétlenül színpadra való. Úgy döntöttem, hogy a szereplőket elsősorban a saját eredeti szövegeikkel fogom jellemezni. A történészek és a levéltárosok sok évtizedes feltáró és elemző munkája nélkül nem boldogultam volna; az anyag válogatása, csoportosítása és értelmezése azonban az én felelősségem.”
Spiró egész életművét tükörként értelmezhetjük, felhív, megmutat, szembesít, és legfőképp elgondolkodtat múltról és jelenről, miközben felvillantja a lehetséges jövőt.

Igazi csemege annak, aki hajlandó odafigyelni mondataira, történeteire.

A programra a belépés díjtalan!

Dunaujvaros