Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Oláh Krisztián Post. Bop 5

2018-10-18 @ 20:00 - 22:00

Oláh Krisztián 23 éves korára meghatározó személyisége lett a hazai zenei életnek. A Bartók Béla Konzervatórium Klasszikus Zongora Tanszékén végezte középiskolai tanulmányait. 2017 májusában Binder Károly növendékeként szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén. 17 éves korában elnyerte a Marosvásárhelyi Nemzetközi Jazz-verseny szólista díját, illetve nagy sikerrel szerepelt az elkövetkezendő években számos európai versenyen Angliában, Litvániában és Hollandiában. Már mindössze 20 évesen a 2015-ös Montreux Jazz Fesztivál harmadik helyezettje lett, majd ezt követően egy két hetes akadémiai program keretén belül olyan nevekkel koncertezett együtt, mint Al Jarreau, Kurt Rosenwinkel, Nils-Petter Molvaer vagy Joe Sanders. Ugyanebben az évben Junior Prima Primissima Díj, Creative Art Díj és Gramofon Magyar Jazz Díj nyertese. 2016-ban az év fiatal jazz zenészének választotta a Magyar Jazz Szövetség. 2017-ben elnyerte Egerben a Szepesi György díjat, illetve az Orszáczky-díjat, amit a Magyar Zeneszerzők Egyesülete adományozott neki.

2013-ban megalapította a Colour Art Ensemble formációt melyben az Oláh Krisztián Trio és egy húsztagú klasszikus kamarazenekar egyesül. A zenekar Krisztián darabjait adja elő, melyek szvitszerű, többtételes darabok, és főként a klasszikus zenei örökségből táplálkoznak, sok improvizációval színesítve. A Light in the Darnkess c. debütáló szóló zongora albuma 2016 őszén jelent meg. Krisztián saját kompozíciókat tartalmazó lemezén a műfajok szerinti avítt címkézést és kategorizálást elutasító művészi ars poeticája érhető tetten, egy alapvetően klasszikus- és jazzhagyományokon nyugvó, dinamikus, kortárs zenei világ megformálásának igényévével. Saját zenekarában partnerei Orbán György nagybőgőn és Serei Dániel dobon, az ország legkeresettebb jazz-muzsikusai közé tartoznak. Tökéletes partnerek a spontán kollektív improvizációhoz, vagy Krisztián egyedi szerzeményinek kreatív megformálásához.

Új zenekarában alap triója két szaxofonnal egészül ki. Molnár Sándor pár év leforgása alatt a magyar jazzvilág élvonalába került. Gyönyörű fekete tónusú tenort, jazzes hangzású jazzt, sodró hard bop-ot játszik izgalmasan és leleményesen. A Coltrane-Adderley-Sonny Rollins vonulat kiváló képviselője. Első fellépését követően a legendás londoni 606 Clubban a tulajdonos Steve Rubie visszahívta, ami ritkaság. A Balatonfüreden megrendezett jazz verseny illetve a Zsolnai nemzetközi jazz verseny első helyezettje lett zenekaraival. A másik szaxofon posztját testvére, Oláh Kálmán jr. tölti be, akivel több hazai helyszínen fellépett már, például a Művészetek Palotájában, Budapest Jazz Clubban és a Debreceni Jazz Fesztiválon. 2017 tavaszán Oláh Krisztián Quartet néven az Eurojazz fesztiválon léptek fel Mexikóvárosban.

Dunaujvaros

Részletek

Dátum:
2018-10-18
Időpont:
20:00 - 22:00
Esemény kategória:
Honlap:
https://www.facebook.com/events/316291155849516/

Helyszín

Bartók Színház
Bartók Béla tér 1.
Dunaújváros, 2400 Magyarország
+ Google Térkép