Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Az iszlám – fogalmak és törekvések – Dr. Rashwan Fathy Mohamed előadása

szeptember 17 @ 18:00 - 20:00

– 2020. szeptember 17. csütörtök. 18 órakor a Dunaújvárosi Evangélikus Templomban Dr. Rashwan Fathy Mohamed – filozófus, egyetemi tanár előadása: Az iszlám – fogalmak és törekvések – Az iszlám vallás veszélyeiről őszintén egy iszlám hitű filozófustól
Belépés a szabadegyetem támogatóinak 500-; másoknak 1500 Ft.
Néhány nagyon érdekes gondolat a wikipédiából Dr. Rashwan Mohamedről:
Dr. Rashwan Fathy Mohamed – filozófus, egyetemi tanár

Politikai- és vallásfilozófiai nézetei közismertté váltak, miután cikkei jelentek meg ebben a témakörben. A diktatórikus rendszer és a vallás képviselői hamarosan támadni és üldözni kezdték. A fenyegetések hatására kénytelen volt többször elmenekülni hazájából: először Libanonba, majd Londonba. A kilencvenes évek végén világosan kirajzolódtak a markáns vonalak vallásellenes kritikájában.

Magyarországon folytatta éles kritikáját az iszlám vallással szemben. Először a Népszabadságban 1997. december 1-jén megjelent cikkében világít rá arra az állítására, hogy az iszlám maga a terrorizmus.(A muzulmán fundamentalizmus járványa, 12.o.). Ebben a cikkben cáfolja azt az orientalisták között elterjedt nézetet, hogy a fanatizmus és az iszlám kettéválasztható. Dr Rashwan ugyanis azt állítja, hogy a terrorizmushoz vezető fanatizmus megtalálható az iszlám alapelveiben, hiszen a dzsihád (szent háború) alapfogalom az iszlámban, és ennek köszönhető a terjeszkedése. Ezt az állítást alátámasztja híres tétele, miszerint az iszlám nem ismeri a misszionárius fogalmát, hanem a kardnak és erőszaknak köszönheti terjedését. A hódítás és a kényszer bele van gyökerezve a muzulmán mentalitásba. Maga Mohamed próféta hadvezér volt. Csupán tíz év alatt nyolcvanhárom csatában vett részt.

A neves filozófus az iszlám elleni kritikáját a Magyar Naplóban folytatta 1998-ban (A muzulmán vallás – fogalmak és törekvések, 48-50.o.), majd a Hetek című hetilapban cikkek sorozatát jelentette meg 1999-től 2005-ig ívelődően. Érdekes módon nem ezekért az éles és kritikus hangú cikkekért támadták és jelentették fel, hanem a Magyar Demokrata hetilapban megjelent egyik írása miatt. Ennek a lapnak a 2002. november 21-i számában jelent meg “Miért van kudarcra ítélve a terrorizmus elleni harc” című cikke (36-37.o.). Ebben részletesen kifejti híres tételeit, mint “minden muzulmán potenciális terrorista”, vagy “a mecsetek a terrorizmus kiképzőtáborai”, és elmagyarázza, hogy ezek az állítások miért nem tekinthetőek általánosításnak és az előítéletnek, hanem, ahogy több ízben kifejtette, az iszlám alapelvei és fogalmai arra motiválnak, hogy az átlag muzulmánban kialakuljon az erőszak és a fundamentalizmus hajlama. Hozzáteszi közismert mondatát, miszerint Mohamed próféta az első számú terrorista volt. Ezeket a tételeket és kijelentéseket a muzulmánok sértőnek és felháborítónak tartották, különösen azért, mert a filozófus muzulmán származású, bár maga dr. Rashwan több ízben kinyilvánította ateista mivoltát. A cikkben szereplő állítások miatt a Magyar Iszlám Közösség vezetője feljelentette.

Dunaujvaros

Részletek

Dátum:
szeptember 17
Időpont:
18:00 - 20:00
Esemény kategória:

Helyszín

Evangélikus templom
Szilágyi Erzsébet út 34.
Dunaújváros, 2400 Magyarország