Muki, a mi szobormozdonyunk


Dunaújvárosi Hírlap – 2014. szeptember 3.

Méltó helyre került Muki, a kismozdony

A szobormozdony


Radnai Ákos Ábel és Zemankó Hédi azonnal felkapaszkodott a mozdonyra, amint lehetett /fotó: Ady Géza

Kiállítási helyére, a Vasmű úti zöldsávban kialakított sínpárra helyezték Mukit, az egykori Vidám Park felújított, 120 éves kismozdonyát tegnap. Muki költöztetése látványosságnak számított tegnap. Óriási daruval emelték le a szállító járműről és helyezték a Vasmű úti zöldsáv Kossuth és Babits utca közötti szakaszán kialakított sínpárra. A művelet délelőtt fél tízkor kezdődött, és emberek tucatjai figyelték folyamatosan, egészen a lepellel letakarásig, a délutáni ünnepségig. Akadt olyan idős dunaújvárosi, aki nem hitt a szemének. – Ez valóban a Muki? – kérdezte hitetlenkedve, majd bevallotta, nem követte a kisvonat történetét az elmúlt egy évben, viszont gyermekkori emlékeiben élénken él a kiskorában rögzült kép, így azonnal felismerte egykori kedvencét. Az ünnepségen többen mondták: hazamennek és előkeresik a fotókat, amiket a Mukin ülő gyermekeikről készítettek a hatvanas évek elején.


Szenczi Krisztián mutatta a Mukit, alapozás után,
festés előtt augusztus elején a Volán telepen
fotó: Ónodi Zoltán

Muki végleges helyét sokan mások mellett
Németh György is építette
a Vasmű úti “végállomáson”
fotó: archív

Muki, a sztálinvárosi úttörővasút kismozdonya

A Dunaújvárosi Fúvószenekar üdvözölte a szép számú résztvevőt Muki és kiállítóhelyének avatóünnepségén tegnap délután. Cserna Gábor polgármester a Barátság városrészben nőtt fel, Mukihoz, Vidám Parkhoz közel. – Lelkes csapat bizonyította ismét az összefogás erejét, a régi, történelmi értékekkel is bíró, és gyerekkoromat meghatározó emlékből csodát teremtettek – mondta a polgármester. Majd azzal folytatta, hogy Orosz Csaba megálmodta és kitalálta, az önkormányzat mögé állt, közel egymillió forinttal támogatta a felújítást. Elsősorban a Dunaferr iskola, valamint a Hild szakoktatói és diákjai több ezer munkaórát áldoztak arra, hogy Muki a régi szépségében pompázzon.


A fiatal szülők már nem emlékezhetnek Mukifénykorára, de örömmel vitték ki gyerekeiket a térre. A kisvonat mindenki kedvence
fotó: Ady Géza

A MÁV történetét kutató Szenczi Krisztián és Nagy Lajos, a MÁV főpályamestere ismereteivel, szakértelmével járult hozzá a folyamathoz, a Dunaferr tárgyi és anyagi segítséget ajánlott, a DVG Zrt., és a belvárosi projekt konzorcium tagjai is hozzátették a magukét a helyszín kialakításával. Az új ruhát pedig az Alba Volánnak köszönheti Muki, ugyanis a cég dunaújvárosi telephelyén festették újjá.


Muki nagyjából öt tonnát nyom – nem volt egyszerű kivontatni a Volán festőműhelyéből tegnap reggel
fotó: Ady Géza

A polgármester örömmel ajánlotta minden dunaújvárosi figyelmébe a kismozdonyt, és azt kívánta: élvezzék Muki újraéledését itt, a belvárosban.
– Lelki szemeimmel láttam Muki régi csillogását, büszkeségét, füstjének illatát, és a szálló zsarátnokokat. Hallottam sípját, zakatolását, a kazánban a tűz moraját. A körülötte mozgó és dolgozó emberek zsivaját. Ezek a képek és hangok nem veszhetnek el, ahogyan az érzések sem, amelyek körbelengték a mi kis roncsunkat egy évvel ezelőtt. Az a szeretet nem múlhat el – mondta az avatási ünnepségen Orosz Csaba. Majd azzal folytatta, hogy ő egyedül kevés lett volna, társakra volt szüksége a közös munkához, amely a végeredményt látva – ahogy Vörösmarty írta – jó mulatság, férfi munka volt.
– Mind részesei vagyunk egy igazi, tiszta összefogásnak, amelynek eredményeként nem kell elképzelni, hogy ez a kis mozdony milyen szép volt valaha. Mert itt áll és gyönyörű – hangsúlyozta a tűzoltóparancsnok.


Orosz Csaba mutatta Cserna Gábornak a mozdony belső terét
fotó: Ady Géza

Vasmű út, VÉGÁLLOMÁS

Cserna Gábor, Orosz Csaba és a Dunaferr Szakközépiskola igazgatója Csapó Gábor rántotta le Mukiról a leplet – a résztvevő felnőttek is gyermeki hével tapsolták meg egykori kedvencüket. Az óvodás és bölcsődés korúak pedig egyenesen rajongva rohamozták meg, vették körül, csimpaszkodtak fel a mozdonyra, álltak bele a szeneskocsijába. A kicsik azonnal birtokba vették a gyönyörű kis szerelvényt.


Zemankó Hédi is bemászott
a kocsiba a többiekkel együtt
fotó: Ady Géza

Seres Hajnalka emeli le Karczub Kristófot
a mozdonyról
fotó: Ady Géza

Az ünnepség érdekes pillanata volt, amikor MÁV-os hagyományoknak megfelelően Pető Zoltán kocsivizsgáló átnézte, megkocogtatta a kismozdony és szenes kocsija kerekeit, majd jelentette a megjelenteknek:
– A 285001-es Muki nevű mozdonyt átvizsgáltam és szobormozdonynak alkalmasnak találtam.


A felnőttek is fényképeztek és alaposan szemügyre vették Mukit
fotó: Ady Géza

A résztvevők ujjongtak a 120 év elteltével ismét régi fényében pompázó szerelvény láttán. Ugyanis 1894-ben, 67-es gyári számmal gördült ki a berlin-drewitzki gyárból az eredeti Muki.

Körmendi Erzsébet

Talpalatnyi Dunaújváros – Muki és az úttörővasút

Dunaujvaros