Lovasszobor ló nélkül – szoboravató

IDŐPONTVÁLTOZÁS!

“Az időjárás előrejelzés szerint a meghirdetett időpontra eső, vihar várható, ezért el kell halasztani a szobor felállítását és az avatást. De augusztusban megcsináljuk mindenképpen és várunk a megnyitón!”

KMI

Meghökkentő, humoros, ugyanakkor elgondolkodtató, párbeszédre ösztönző köztéri kortárs alkotást muta be a belváros szívében, a Kortárs Művészeti Intézet az intézmény előtti füves téren. Keserue Zsolt Lovasszobor ló nélkül című munkája a főváros után Dunaújvárosban is megtekinthető lesz.

SZOBORAVATÓ

2023. augusztus 30. 19:00

Kortárs Művészeti Intézet (Vasmű út 12.)

 SZOBORAVATÓ – Keserue Zsolt: Lovasszobor ló nélkül

Kivitelező: Veres Balázs szobrászművész

Akusztikus rásegítés a hangulatra: Várnai Gyula képzőművész

A talapzatra emelt ló nélküli lovas figurája parodisztikus megközelítése a tipikus historizáló és heroizáló magyarországi köztéri szobrászati gyakorlatnak, amelyből hiányzik az adott közösség igényeinek figyelembe vétele, üres szimbólumrendszere csak a politikai reprezentációt szolgálja.
A szoborparódia előzménye egy 2020-ban, 3D eljárással készült kisplasztika, amelyet az Osztrák Kulturális Fórumban, a Szimbólum című kiállításon láthatott először a közönség, majd 2020-ban a Kortárs Művészeti Intézet Belátások című tárlatán is szerepelt, ahol elnyerte Dunaújváros MJV Önkormányzatának Fődíját. A mű azóta a Kiscelli Múzeum gyűjteményében található.

Keserue Zsolt a hazai és a dunaújvárosi képzőművészeti színtér figyelemre méltó alakja, aki városunk kulturális és művelődési életéhez nemcsak képzőművészeti munkásságával, de számos várostörténeti szempontból is jelentős dokumentumfilmes alkotásával (Nagyolvasztó, Dunaújvárosi művészek portréfilm-sorozat) is hozzájárult. A Kortárs Művészeti Intézet legutóbb 2019-ben, az Otthon jó című kiállításon (Kaszás Tamás és Várnai Gyula szereplésével) mutatott be a művész munkáiból egy tematikus válogatást, arra a kérdésre keresve a választ, hogy hogyan jelennek meg a kortárs képzőművészetben a Dunaújvárosban szerzett tapasztalatok.

A most látható életnagyságú szobor 2023-ban először a budapesti Ferenc téren lett felállítva a Ferencvárosi Önkormányzat által harmadik alkalommal meghirdetett public art pályázatnak köszönhetően. A budapesti IX. kerületi önkormányzat, mint a pályázat kiírója a pályázóktól a társadalmi nyilvánosság tereihez és azok problémáihoz kötődő, kötetlen műfajú, interaktív, az adott közösséget vagy a társadalom egészét érintő kérdéseket tematizáló műveket várt.
A szobor dunaújvárosi tartózkodása – az ICA-D szakembereinek szándéka szerint – kiváló alkalmat nyújt a közönségnek arra, hogy elidőzzön egy kicsit annak nem mindennapi társaságában, és ne csak a műalkotásról formáljon véleményt vagy ítéletet, hanem játékos, kreatív kikapcsolódásban lehessen része. Mindeközben olyan, mindannyiunk életére hatással bíró jelenségekről is elgondolkodhasson, vagy elbeszélgethessen, mint a hatalommal és annak ábrázolásával kapcsolatos viszonyunk, vagy éppen a kritikaalkotó- és tűrő képességünk és rutinjaink.

Köszönet: Budapest IX. kerület, Ferencváros – ittlakunk.hu

Dunaujvaros