Bajnokcsapat


Fejér Megyei Hírlap – 2000. május 15.


A tavalyi ötödik helyezés után, a PNB 1999/2000. évi bajnokságában a Dunaferr SE fölényesen szerezte meg a bajnoki címet

A DUNAFERR A PNB BAJNOKCSAPATA

A rangadón megkoronáztatott az Egervári-legénység. MTK Hungária FC-Dunaferr SE 1-4 (0-2)

A pontok számát tekintve jelentős hátránya volt az MTK-nak a Dunaferrel szemben, a tavasz “mérkőzése” előtt. Miután az éllovas a továbbiakban kétszer egymás után hazai pályán fogadja ellenfeleit, így lényegében a rangadó előtt már eldőlt, hogy negyedik vidéki csapatként (a Nagyvárad, a Győr és a Vác után), a Dunaújváros is bajnok lesz hazai labdarúgásunk élvonalában.
Az újvárosiak ennek megfelelően nyugodtan léptek a pályára, hiszen a leckét, azt, hogy ne a Hungária körúton legyen a bajnokavatás – az MTK labdarúgóinak kellett felmondaniuk.
Nos, a hazai vizsgázók, akik az idei bajnokságban a holland iskolán nevelkedtek, megbuktak. Megbuktak, mert a tavalyi “tanítójuk” – Egervári Sándor -, akivel bajnokok lettek, az idei szezonban másokat okított a futball tudományára, de nyilván nem feledte el tegnapi nebulóinak a képességeit sem.
Egyszóval, a lélektani előny a vendégeknél volt, s Orosz Ferencék éltek is a lehetőséggel.
Ahogy azt Egervári mester előzetesen is kijelentette, az újvárosiak a maguk higgadt csapatjátékukat és akaratukat ráerőltették a hazai együttesre. Ennek köszönhetően, Zavadszky góljával megérdemelt vezetéshez jutottak. Erőtlennek bizonyult az MTK játéka, Komlósiék legfeljebb keménységükkel, az időnkénti tüskézésekkel tűntek ki a pályán. Mintaszerű akció végén növelte előnyét a listavezető, s Tököli önzetlenségét dicséri, ahogy társát, Orosz Ferencet gólhelyzetbe hozta.

JEGYZŐKÖNYV

2000. május 13.

Hungária körút, 6000 néző. Vezette: Hanacsek (Dubraviczky, Kovács)

MTK: Babos – Komlósi (Bea), Kuttor, Szamosi, Elek, Madar (Egressy), Erős, Halmai, Illés, Kenesei, Gusatu. Vezetőedző: Henk ten Cate

Dunaferr: Rabóczki – Molnár, Salamon, Éger, Kóczián, Zavadszky (Komódi), Lengyel, Kiss Gy., Rósa, Orosz (Nicsenko), Tököli (Nagy T.). Vezetőedző: Egervári Sándor

Sárga lap: Komlósi, Halmai
Szögletarány: 5:3 (2:3)

12. perc: Lengyel-Orosz-Tököli-Zavadszky volt a labda útja, végül ez utóbbi játékos 10 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot, 0-1. 41. perc: Tököli passzát Orosz 10 méterről lőtte a kapu közepébe, 0-2. 55. perc: Egressy beadását Kenesei a kapufára lőtte, a kipattanó labdát Gusatu 4 méterről a kapu közepébe fejelte, 1-2. 59. perc: Lengyel passzolt Salamonhoz, aki középre adott, a labda elsuhant Tököli lába alatt, ám az érkező Orosz 7 méterről a hálóba lőtt, 1-3. 83. perc: Komódi jobb oldali beadását Nicsenko fejelte a kapuba, 1-4

A játékba még az is belefért, hogy Hanacsek, a partjelző intésére, les miatt nem adta meg Tököli teljesen szabályos gólját.
Fordulás után lendületesen kezdett a hazai csapat, Kenesei kétszer is veszélyeztetett, majd érkezett Gusatu menetrendszerű gólja. Illésék lélektani előnye csupán négy percig tartott, Orosz ismét beköszönt Babos kapujába, s ekkor a csapatát lelkesen buzdító dunaújvárosi szurkolótábor már a bajnokot ünnepelte. Joggal, hiszen a vendégek szinte azt csináltak a pályán, amit akartak. Lengyelék magabiztosan játszottak, Halmaiék időnként keresték a labdát. Aztán Komódi is bevette Babos kapuját, de Hanacsek ezúttal is annulálta a találatot.
Az újvárosi kispad már mosolyogva kommentálta a téves játékvezetői ítéletet, miként akkor is mosolyogtak Gróf Andrásék, amikor a csereként beállt Nicsenko befejelte a labdát a hazai kapuba. Ezzel a mérkőzés és a bajnoki cím sorsa végképp eldőlt, a Dunaferr idegenben is kioktatta a tavalyi bajnokot, s a koronát átvéve felülhetett a trónra. Megérdemelten.
A találkozó ettől kezdve már fiesztajelleget öltött, s amikor Hanacsek hármat fújt a sípjába, elkezdődött az ünneplés a pályán és a lelátón egyaránt.


Képünkön az öröm egy pillanata: Egervári Sándor, a Dunaferr labdarúgóinak a szakvezetője a levegőben

Több mint ezer dunaújvárosi szurkoló skandálta a “Bajnokcsapat, bajnokcsapat” rigmust, amihez a szólamot a játékosok vezényelték. Az öltözőben aztán a a behűtött pezsgősüvegek is előkerültek.
– Úgy érzem, egész éves teljesítményünk alapján a bajnoki címünk teljesen megérdemelt. Itt szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki munkájával hozzájárult ehhez a fantasztikus sikerhez – mondta Egervári Sándor, aki tavaly és az idén is bajnokcsapatot kovácsolt.

M. J.

Dunaferr Sport Egyesület

Volt egyszer egy futball bajnokcsapat

A bejegyzés az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

Dunaujvaros