Mihaldinecz Rudolf – F-3 világbajnok


Hajó – 1997. május-június

Mihaldinecz Rudolf

F-3 VILÁGBAJNOK

Mihaldinecz Rudolf 1996-os eredményeinek elismeréseként Párizsban egy 70 centiméteres kupát kapott. A nem mindennapos díjat először nyújtották át magyar versenyzőnek, hiszen ezért a kitüntetésért általában francia sportolók szállnak versenybe. A magyar motorcsónakos hét futamból hetet nyert, így kimagasló eredménnyel lett Forma-3-as világbajnok.

“Nagyon örültem, amikor megkaptam a meghívót a párizsi díjkiosztóra – meséli Mihaldinecz Rudolf, akit a dunaújvárosi csónakházban kerestünk fel. – Nem is számítottam ilyen nagy elismerésre, hiszen ezeket a díjakat mindig francia versenyzők kapják.”
A kupát az OMC France motorforgalmazó cég ajánlotta fel azok számára, akik az ő motorjaikkal mennek és eredményeket érnek el. Nem csak motorcsónakosok, hanem vízisízők és más, motorokat használó sportolók is kaphatnak ilyen díjat.


hetven centiméteres párizsi kupa

Az tavalyi hét világbajnoki futamon Mihaldinecz Rudolf érte el a legtöbb pontot, az ő teljesítménye volt a legjobb. Saját bevallása szerint ez nem egyedül az ő érdeme, hanem főleg az új konstrukciójú hajójáé. Ez az a katamarán csónak (HUNG ASV), melyet dr. Sándor Péter vezetésével gyárt egy szentpétervári család.
Az idei világbajnoki futamokra ismét új hajót terveztek, melynek tesztelése hamarosan elkezdődik. A tesztelés lényege, hogy a tavaly világbajnokságot nyert konstrukcióval megtesznek egy kijelölt távot, s miután lemérték az idejét, átszerelik a motort és a propellert a másik hajóra. Ekkor ugyanannyi üzemanyaggal elindítják az új hajót, majd tesztelik melyik megy gyorsabban. Mihaldinecz Rudolf szerint az új konstrukció jobb lesz, mert az alján olyan apróbb változtatások vannak, melyek az elgyorsításnál nagyon sokat számítanak. Ha mégsem ez lesz a megfelelő, akkor a konstruktőrökkel összeülve megbeszélik a problémákat, és nekilátnak a tökéletesítésnek.


A világbajnokságot nyert hajó

“Akkor sem lennék elkeseredve, ha a tavalyi hajómmal kellene indulnom, mert az nagyon jól bevált. Az 1996-os futamok nagyon nagy felkészültséget igényeltek, és 15 versenyt megrendező jelentkező volt, de a szervezők csak tíznek adtak engedélyt. Ez azt jelenti, hogy szokatlanul sok verseny lesz, s mindenhol jól kell szerepelni. A hajónak jó állapotban kell lennie, s ehhez sok pénzre lesz szükségünk.”


Mihaldinecz és a kupa, háttérben a “kertitörpével”

Mihaldinecz műhelyében két hajó áll. Egyik a „kertitörpe”, mellyel az első világbajnokságát nyerte, a másik pedig az a Forma-3-as katamarán, mellyel a tavalyi vb győztese lett. Nem akarja eladni hajóit, hiszen az egyikhez sok régi emlék fűzi, a másik pedig megbízható tartalék. Ha Forma-1-ben indul, akkor is csak bérelhetők lesznek a hajók.

K H

Dunaujvaros