Ki Mit Tud 1965

1965

Amikor – négy évvel ezelőtt, 1961-ben – először jelent meg a képernyőn, a ma már fogalommá vált cím: “Ki mit tud?” – senki sem gondolta, hogy a Magyar Televízió legnépszerűbb műsorszáma indult útjára. Hamarosan kiderült, milyen tehetségesek a fiatalok, mennyi új szint, milyen friss hangot tudnak hozni az előadóművészet csaknem minden műfajában.
Ekkor már százezrek figyeltek a műsorra, mely egyre előkelőbb helyet kapott a Televízió műsorrendjében.
Pedig akkor még csak mintegy 6000 fiatal közül kerültek ki az adások résztvevői. Ez a szám azonban a második, 1962-63. évi Ki mit tud-ban már megkétszereződött.
Ezután egy év szünet következett. Egy év szünet – a képernyőn. Mert a Ki mit tud ekkor már önálló életre kelt és az egész országban uralkodó formájává vált a fiatalok kulturális mozgalmának, melynek célja: egymást és önmagukat szórakoztatva tanulni és fejlődni a különböző művészeti ágakban.
Ilyen előzmények után került sor a harmadik, 1665. évi Ki mit tud meghirdetésére, amelyre most már több mint 26 ezer fiatal jelentkezett. A mozgalom kezdeményezői a KISZ és a Televízió mellett az előkészítésben a Népművelési Intézet irányításával most már részt vett a népművelésnek szinte minden dolgozója.

NÉGY KATEGÓRIÁBAN JUTOTTAK TOVÁBB A DUNAÚJVÁROSI FIATALOK

Vasárnap megrendezték Székesfehérvárott a Ki mit tud? vetélkedő megyei döntőjét. A dunaújvárosi fiatalok négy kategóriában jutottak tovább. A televízió selejtezőjébe jutott, a Móricz Zsigmond Általános Iskola énekkvartettje, a Szavalók közül Misuta János, a Művelődési Ház Fekete-fehér modem táncegyüttese és Mokka együttese.

Dunaújvárosi Hírlap 1965. március 2.

Hónapokon keresztül – telt házak előtt – folytak az üzemi, falusi, járási, városi, megyei – és Budapesten a kerületi döntők. Hónapról, hónapra szűkült a “mezőny”, míg a megyei és kerületi döntők győzteseiből kikerült az a mintegy 600 fiatal, aki részt vett a Televízió országos válogató versenyén. S végül közülük kerültek ki annak a 112 produkciónak a résztvevői, melyet a 8 elődöntőben immár a képernyőn is láthatott a közönség.
Kik ezek a fiatalok? A versenyzők több mint fele diák volt, gimnáziumi, technikumi tanuló, főiskolai, egyetemi hallgató. A többi versenyző között ott láthattuk úgyszólván minden foglalkozási ág képviselőit, a szerszámkészítőtől a Fodrász KTSZ. pénztárosáig. Csaknem minden adásban külön kedves színt jelentett a katonák és határőrök fellépése. Ugyanakkor az ország minden része, csaknem minden jelentősebb városa kiharcolta magának az 1965. évi Ki mit tud-ban való részvételt és a három középdöntőbe való továbbjutást is.
S talán minden túlzás nélkül elmondhatjuk, a június 10-i és 12-i döntő estéjén az egész ország a képernyők előtt figyelte kedvencei szereplését, s leste aggódva a zsűri döntését. Ma már elültek az izgatom hullámai és a győztesek visszatértek az iskolapadba, a műhelybe vagy a körletbe, de az 1965. évi Ki mit tud döntő milliók élménye marad.

AZ 1965-ÖS KI MIT TUD KATEGÓRIAGYŐZTESE

Dunaújvárosi Mokka Együttes

A négytagú együttes 1963 őszén alakult, tagjai között van pedagógus (Mohos István), üzletvezető (András Sándor), műszerész-ta­nuló (Ambrus Árpád) és villanyszerelő (Ha­jós Jenő). Repertoárjukat klasszikus táncze­nei számok képezik, de stílusukat mai mo­dem dzsessz-elemekkel színesítik. Ezt a stí­lust egyetlen amatőr tánczenekar sem játssza.
A zenekar a dunaújvárosi Bartók Béla Művelődési Ház “tulajdona”, a művelődésiotthon tánczenei ellátottságát biztosítja. Ta­valy a Fejér megyei tánczenei fesztiválon első helyezést nyerte, az idei ifjúsági napok tánczenei fesztiváljáról is elhozta a pálmát, mint a “Ki mit tud?” döntőről, ahonnét szintén győztesként, a legjobbként került ki.
Az együttes terve, hogy megfelelő mű­vészeti, zenei és technikai ismeretek folyama­tos megszerzésével teljesen dzsessz-együttessé alakuljon át.

– lyé –
Vas Népe, 1965. június 16.

Dunaujvaros
Previous
Felismeri?