Járvány ideje alatt is nagyon fontos, hogy a megfelelő mennyiségű vérkészletek rendelkezésre álljanak, hiszen az életmentő műtétek továbbra is folynak. Ezér nyomatékosan kérjük, aki teheti, éljen a lehetőséggel, adjon vért, segítsen embertársain!

Azon kívül, hogy jó érzés önkéntesen segíteni, a véradásnak egyéb előnyei is vannak:

  • Mindenki tisztában lesz a saját vércsoportjával,
  • Mivel csakis egészséges ember adhat vért, a leadott mennyiséget mindig gondosan ellenőrzik, amely a donor számára azt jelenti, hogy rendszeresen vizsgálják az egészségi állapotát. Így ha netán fertőzés, vérvizsgálatból kimutatható betegség fenyegetné, az rövid időn belül kiderül. A véradó tehát sokkal nyugodtabb lehet egészsége felől.
  • A véradás után a hiányzó vérmennyiség egy hónap alatt újraképződik. Ez azt eredményezi, hogy felfrissül a vérünk, és ennek következtében még a közérzetünk is jobb lesz, könnyebbnek, frissebbnek érezzük magunkat.
  • Aki vért ad, a saját életét is megmentheti, hiszen a véradásnak a vérkeringés szempontjából is jótékony hatása van. Infarktus ellen is ajánlott, mivel a vér vastartalmának változása csökkenti a rizikófaktort, védi a szívet.
  • A rendszeres véradók körében alacsonyabb a rákbetegség és a halálozás aránya, mint a nem-véradók között. A férfiak pedig minél többször adnak vért, úgy csökken a máj, tüdő, vastagbél, gyomor és torok rákjának kockázata.

LEGKÖZELEBBI VÉRADÁS DUNAÚJVÁROSBAN:

Amennyiben nem szeretne lemaradni a véradások következő időpontjairól, kérem kövesse az oldalon a PROGRAMOK menüpont alatt a Véradásokat, vagy csatlakozzon a véradók csoportjához a facebookon:

Dunaújváros és környéke Véradói

 

Dunaujvaros