Pénteken két kiállításmegnyitóra is várják az érdeklődőket a Kortárs Művészeti Intézet kiállítótermeibe.

18 órakor Tarr Hajnalka kiállítása startol el, melyet Mélyi József művészettörténész fog megnyitni.
A művész dunaújvárosi kiállításán bemutatott új sorozat, az In Vitro „H” üvegmozaikokból álló táblaképek sora. Az alkotó üveglapokra ragaszt giclée printet, majd ezeket a táblákat vágja 3×3 centiméteres darabokra, melyekből új „énhalmazt” épít. A mozaikokon fotók, grafikák, a magyar értelmező szótár lapjai, szőtt Braille-írással írt papírlapok részletei láthatóak. A cím arra a kísérleti technikára utal, amikor a vizsgálati folyamat nem az élő szervezetben, hanem azon kívül, ellenőrzött körülmények között zajlik le, ellentétben az „in vivo” eljárással. Úgy foglalkoznak ezek a kísérletek az organizmusok bizonyos részeire kifejtett változó hatásokkal, mint ahogy Tarr Hajnalka művei (tárgylemezei) mutatják nekünk, hogy vizsgálja a művész kívülről saját, hullámokban érkező reakcióit a különböző külső és belső hatásokra.

 In Vitro “H” – Tarr Hajnalka kiállítása

Megnyitó: 2020.11.06., péntek, 18 óra
Megtekinthető: 2020.11.06. – 2020.12.19.

18:30-tól már egy mási teremben, Fridvalszki Márk: Future Perfect – Befejezett jövő című kiállítását nyiták meg Zemlényi-Kovács Barnabás kritikus, művészeti író köszöntőjével.
A Future Perfect – Befejezett jövő átfogó igénnyel és friss munkákkal kiegészítve mutatja be Fridvalszki Márk elmúlt években készített, utópikus korszakokat feltáró archeo-futurológiai alkotásait.
A kiállításon először láthatóak együtt a hatvannyolcas és a nyolcvankilences évek jövő-romjaira fókuszáló művek, mintegy kijelölve a brit kultúrakutató, Mark Fisher által populáris modernizmusnak nevezett korszak kezdő- és végpontját. Fisher szerint a jóléti államok stabil társadalmi-gazdasági alapokra épülő, virágzó ellenkultúráiban „a modernitás elitista projektjét a tömegek visszamenőlegesen is birtokba vették”, demokratizálva és átélhetővé téve annak jövőorientált, kísérleti és innovatív szellemiségét.

 Fridvalszki Márk: Future Perfect – Befejezett jövő

Megnyitó: 2020.11.06., péntek, 18:30
Megtekinthető: 2020.11.06. – 2020.12.19.

A megnyitók, és a kiállítások megtekintése díjtalan,
és sok szeretettel várják az érdeklődőket a Vasmű út 12. szám alatti intézménybe!!

info, forrás: Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros

Dunaujvaros