Kortárs intézet: négytételes nyitány


Fejér Megyei Hírlap – 1997. szeptember 10.

Kortárs intézet: négytételes nyitány

Múlt, jelen, (közel)jövő: az építkezés után ünnepel a képzőművészet Dunaújvárosban

Már csak kettőt kell aludni: szeptember 12-én átadják Dunaújvárosban a Kortárs Művészeti Intézet új épületét – amely, már megírtuk, egy komplexum “első üteme”.
A múlt, címszavakban. Még 1989-ben Salvador Dali kisplasztikáiból és nyomataiból kiállítást rendeztek a városban. A Layota Art Studio gyűjteményéből álló tárlat adta az ötletet – 1990-ben létrejött a Modem Művészetért Alapítvány (azóta: közalapítvány), az önkormányzati tulajdonú Uitz Terem ’92- ben levált a Bartókról, működtetését az alapítványra bízták. Az “első ütem” építése ebben az évben kezdődött, s folyt a szerkezetkész állapotig (’94). A munkák tavaly folytatódtak – s tartanak e pillanatig. (És pénteken megnyitó…) A több mint hatvanmillió forintos építkezés költségének döntő részét az önkormányzat finanszírozta.
– ’89-ben volt egy álmunk: legyen Dunaújvárosban egy nyitott múzeum, amelyben a látogató mintegy együtt élhet a kiállított művekkel – idézi fel a kezdeteket Birkás István festőművész, a közalapítvány kuratóriumának elnöke. – Harminc évre előre terveztünk, sokszínű, izgalmas kortárs intézményről álmodtunk, s szeretnénk, ha tovább álmodhatnánk…
Az intézet közeli és távolabbi jövőjéről Szoboszlai János művészettörténészt, általános igazgatót, és Páldi Lívia művészettörténészt, művészeti igazgatót vallattuk. Az intézet – nevéből adódóan könnyű kitalálni – a kortárs művészethez kapcsolódó programokat fog lebonyolítani: a ma élő magyar és külföldi művészek egyéni kiállításai mellett lesznek különböző médiumra koncentráló, meghívott művészettörténészek, kurátorok által összeállítandó tematikus tárlatok is. A természetes – ám eddig jórészt feltáratlan – kapcsolódási pontok okán a középeurópai országok művészetét bemutató kiállításokat is terveznek. Az intézet helyet kíván adni a dunaújvárosi és a megyében élő művészek szóló- és gyűjteményes tárlatainak, továbbá a társművészetek alkotóinak is. Lesznek zenei események – kortárs komolyzenétől a technoig -, a video- és számítógépes művészet produktumait az elektronikus média útján kívánják terjeszteni. Az októberben nyíló kávézó felolvasóestek, pódiumbeszélgetések ideális helyszíne lehet, s folytatódnak az előadássorozatok, az ifjúságot célzó megmozdulások: lesz vetélkedő, képregény-kiállítás is.

A Kortárs Művészeti Intézet történetének egyik titkos hőse biztosan Juhász Péter építész: a közalapítvány kuratóriumának tagja, az “első ütem” tervezője az utóbbi hetekben naponta megjelent a munkálatok helyszínén. Mint mondja, a pénteken átadandó új épület egyrészt a képzőművészeti galériákkal szemben támasztott követelménynek – tér, ahol nem az épület, hanem a kiállítási tárgy a “lényeg” – másrészt a két szomszédos épület sajátosságainak kíván megfelelni. Az épület zárt homlokzatát a lejárat és az azt megosztó két profil oldja: a fal mellett át-, a lépcsőknél lelát a térszinten sétáló – ez a megoldás markánsan jelzi az intézmény nyitott jellegét. A kétszintes, összesen négyszázhúsz négyzetméteres épület belsejében csak a két fogadótér, valamint az októberben nyíló kávézó helye számít különleges kiképzésűnek. Juhász Péter szerint egyébként bizonyos részletmegoldások tekintetében a kivitelezés minősége hagy kívánnivalót maga után.

 

Megnyitó pénteken délután négy órától. A Magyar Bálint művelődési miniszter védnökségével zajló eseményen Almási Zsolt polgármester, Birkás István és dr. Marosi Ernő, az MTA Művészettörténeti Kutatócsoportjának igazgatója mond beszédet.
A “nyitány” egyébként négy tételből áll: nyolc év után újra láthatja a közönség az “ötletadó” Dalí-kiállítást, a közalapítvány elmúlt években összegyűjtött műveinek javát, Veress Zsolt Folyamatos múlt című fotósorozatát, s megérkezik Hollandiából a paraSITE nemzetközi kísérleti internetes projekt: a “felfújható, intelligens szobor”-ban tíz napig meghívott zenészek és képzőművészek dolgoznak, anyaguk azonnal felkerül a világhálóra. Múlt, jelen, (közel)jövő “találkozik” a nyitóeseményen – és ez még csak a kezdet…

Ny.Zs.
Fotó: Lázár Zsolt

Dunaujvaros