2020. szeptember 4-én, péntek este, a Belátások – A dunaújvárosi képző-és iparművészek kiállításának zárónapján sok szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt a Kortárs Művészeti Intézetbe (Vasmű út 12.), a belépés díjtalan!

Végéhez közeledik a város kulturális életének egyik fontos, kétévente megrendezésre kerülő seregszemléje a Kortárs Művészeti Intézetben. Mind az alkotók, mind a közönség számára rangos eseményről van szó, mely alkalmat ad az új munkákkal való találkozásra, a generációk által adott jeladások befogadására, az egyéni teljesítmények és a művészközösség állapotának feltérképezésére. A helyi kultúránk egyik meghatározó forráskincse bomlik ilyenkor ki a szemünk előtt, sajátos kortüneteket, helyzetképet is állítva elénk.
A dunaújvárosi képző- és iparművészek munkáiból válogató nagyszabású csoportos tárlat hagyománya 1966 nyaráig vezethető vissza, amikor a városban élő és alkotó művészek első ízben mutatták be munkáikat a Kiállítási Teremben, mely aztán évről évre, fokozatosan vált a város művészeti életének központjává. A dunaújvárosi kollektív tárlat hagyománya az ezredforduló után húsz évvel is töretlen; krónikája attól is különleges, hogy a tárlat helyszínéül szolgáló kiállítótér az évtizedek során mindvégig az Uitz Terem maradt, csupán intézményi hovatartozása, elnevezése változott az idők során.
A szokásokhoz híven 2020-ban is egy háromtagú szakmai zsűri döntött a tárlat díjazottjairól: Huth Júliusz művészettörténész, Pilinger Erzsébet művészettörténész, a Knoll Galéria vezetője, Sárai Vanda művészeti író, független kurátor. A díjakat a kiállítás záróeseményén, 2020. szeptember 4-én pénteken 18 órakor Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere és Bokor Zsuzsanna, a Dunaújvárosi Művészetért Alapítvány titkára adják át. A finisszázson nem csak a kiállítás anyaga nyújt izgalmas kulturális élményt, hanem a Majdnem tökéletes című performansz is, mely 18:30-kor kezdődik, Jobbágy Bernadett és Kiss Rebeka Petra előadásában.

EZT TÉNYLEG KÁR LENNE KIHAGYNI!

Záróesemény programjai:

  • 18:00 A Belátások című kiállításon köszöntőt mond Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere
    A díjakat átadják: Pintér Tamás Dunaújváros polgármestere és Bokor Zsuzsanna, a Dunaújvárosi Művészetért Alapítvány titkára
  • 18:30 Majdnem tökéletes – Jobbágy Bernadett és Kiss Rebeka Petra performansza

Belátások – Finisszázs: díjátadó és performansz

(Támogató: Artus Stúdió, Emberi Erőforrások Minisztériuma)

Dunaujvaros