Mozidélelőtt XII. – Élet-mentés

“Élet-mentés”: csajozz a moziban!

Szabó Nil és egyben szeretett városunk legújabb egész estés filmje debütált a Dózsa Mozicentrumban szombaton délután. A film legjelentősebb erősségének a karakterekkel történő azonosulást szánták az alkotók – ez minden mozi alfája és omegája. Most bejött.

A hasábjainkon zengetett előhang és a fent idézett trailer láttán szombaton sem ülhettem a babérjaimon: mint a villám, beültem hát a moziba Szabó Nil opuszára. A dunaújvárosi alkotás dunaújvárosi premiervetítése előtt nem tudtam sokkal többet, mint amit Öcaline megkarcolt előzetesként hasábjainkon.
Az előzetesből azonban sejteni lehettet: csajozni fogunk.
Ráadásul vadul.
A Nil által jegyzett egész estés film első pár perce erre jól rá is erősített.

Az egyik főszereplővel – nevezetesen Karcsival – bizonyára sokan, na, jó, a legtöbben azonosulni tudunk.  Lehet, én sem lennék sokkal szerencsésebb, ha a klaviatúrahősködés mellett lenne időm e mesterséget űzni – elfoglaltság ide vagy oda, azt még én sem állíthatom, hogy kibicként néztem végig az egyébként roppant szórakoztató mozit.

Te vajon Karcsi vagy? 
Egy szó, mint száz: telitalálat a témaválasztás, a legújabb
dunaújvárosi film egyik fő erénye, hogy korosztálytól, nemtől és családi állapotától függetlenül egy kicsit mindenki magáénak érezheti a sztorit.
Arról nem beszélve, hogy a szereplők pompásan formálták a rájuk szabott karaktereket. Egy apró kulisszatitok: Karcsit alakító színészünk (Szarvas Balázs) például mindezeket a valóságban is alaposan megélte – nem esett messze tehát az alma az elásott kutya fájától, az alakítás hitelessége megkérdőjelezhetetlen.
Vitathatatlanul betalált a történet két főhőse, vagyis a két jó barát viszonya, bajtársiassága és lojalitása is – ez az alapelem az első képkockától az utolsóig sziklaszilárd talapzaton áll, s formálja a történéseket.

Mindig kell valami plusz
Mindezek nyomán nyugodt szívvel állíthatom: butaság lett volna az évek óta – egészen pontosan 2007 óta – a fiókban porosodó forgatókönyvet veszni hagyni. A történet nem csak vicces jelentekben bővelkedik, hanem fejlődési ívet, íveket örökít meg. Vigyázz, spoiler: leginkább a két főhős változik meg a 75 perces filmidő alatt – egyikük a kemény, újgazdag macsó figurából vetkőzik ki, míg a lúzer Karcsiból szerencsés Karcsi válik. Azt persze nem árulnám el, pontosan hogyan, azt viszont még igen, hogy az utóbbi alakváltáshoz elkél némi plusz is – jó ötlet, hogy ezzel a korántsem hétköznapi képességgel ugyan Vegasban is dollármilliókat zsebelhetne be, de nem, Karcsi egyetlen lányért, Enikőért küzd (akit Szilvási Judit alakít).

Hiába, na, a mesebeli vonal mellett élesen kontúrosodik a kemény valóság is: a szerelem nem ismer határokat és vak. (Ehhez képest és/vagy éppen ezért a befejezés is kegyetlen – nincs az a pénz, amiért itt és most eldurrantanám a spoiler-ágyút.)

A lelkesedés diadala
Nem hibátlan, de kegyetlenül őszinte és nagyon szórakoztató mozit varázsolt a vászonra Nil – és itt hadd dicsérjem meg az alkotóközösséget: az “Élet-mentés” egy alapvetően amatőr, de a nagyokat megszégyenítően lelkes stáb kitartó munkájának eredménye. Mindenféle szponzoráció nélkül, saját zsebből, mini költségvetéssel készült el. A forgatás 13 napon át zajlott, aki álomgyári kép- és hangvilágot szeretne átélni, csalódni fog – és ezt az alkotók is jól tudják, beismerik, beismerték a premiert követő műhelybeszélgetésen.

Néhány technikai malőrtől eltekintve azonban minden a helyén van: a történetvezetés is, a karakterek is, a poénok, de még az egésznek hátteret és díszletet adó város is – az persze régi igazság, hogy dunaújvárosiként dunaújvárosi alkotást nézni egyenesen cool, a helyi leágazások és helyszínek külön élménydózissal szolgálnak. (Szó szerint kihúztam magam a premieren, amikor láttam, hogy az egyik autós jelenet a lakásomtól konkrétan alig néhány méterre játszódik.)
Ráadásul az egész film alatt a saját bőrünkön érezzük azt a szenvedélyt, azt a leírhatatlan alkotóvágyat, amely nélkül ez a mese máig az említett fiókban porosodna – ha elcsípitek valahol, ne habozzatok: nézzétek meg az “Élet-mentés”-t.

Bejön.

Tóth Dávid

Megjelent: castellum.do – 2015. március 2.

Extra tartalmak:

 A film zenei anyaga

Filmes bakik

Werkfilm

 

Dunaujvaros